MINISTARSTVO KULTURE ŠTITI KULTURNA DOBARA U POSTUPKU PRODAJE AVALA FILMA

MINISTARSTVO KULTURE ŠTITI KULTURNA DOBARA U POSTUPKU PRODAJE AVALA FILMA

21/04/2015 Off By

 

avala filmPO OGLAŠAVANJU PRODAJE AVALA FILMA U STEČAJNOM POSTUPKU, MINISTARSTVO KULTURE I INFORMISANJA UPUTILO JE JUGOSLOVENSKU KINOTEKU KAKO DA PODNESE ZAHTEV NADLEŽNOM VEĆU PRIVREDNOG SUDA U BEOGRADU RADI DONOŠENJA PRIVREMENE MERE KOJOM BI SE IZ POSTUPKA PRODAJE AVALA FILMA IZUZELI FILMSKI FOND ODNOSNO PRODUCENTSKA PRAVA NA OVOM FONDU, SVE DO STVARANJA PUNIH PRETPOSTAVKI DA JUGOSLOVENSKA KINOTEKA, NA OSNOVU ČLANA 119 ZAKONA O KULTURNIM DOBRIMA, KUPI OVAJ FOND PO PRAVU PREČE KUPOVINE

Press služba Ministarstva

MINISTARSTVO kulture i informisanja preduzelo je sve neophodne korake, u okviru svojih nadležnosti, radi zaštite kulturnih dobara u postupku prodaje Avala filma.
Početkom 2012. godine, Agencija za privatizaciju predala je sav zatečeni filmski fond Jugoslovenskoj kinoteci, koja je osposobljena da čuva specifičnu imovinu stečajnog dužnika Avala filma.
Jugoslovenska kinoteka imala je apsolutni uvid u to koji filmovi čine stečajnu masu, kao i mogućnost da, na osnovu Zakona o kulturnim dobrima, od 2012. godine reaguje i stručnim vrednovanjem i adekvatnom kategorizacijom donese rešenje kojim se sva ili delovi filmske građe Avala filma utvrđuju za kulturna dobra od velikog značaja.
Pored toga, Jugoslovenska kinoteka propustila je da pokrene proceduru da jedan deo filmova dobije najviši stepen zaštite, kategoriju kulturno dobro od izuzetnog značaja.
Po oglašavanju prodaje Avala filma u stečajnom postupku, Ministarstvo kulture i informisanja uputilo je Jugoslovensku kinoteku kako da podnese zahtev nadležnom veću Privrednog suda u Beogradu radi donošenja privremene mere kojom bi se iz postupka prodaje Avala filma izuzeli filmski fond odnosno producentska prava na ovom fondu, sve do stvaranja punih pretpostavki da Jugoslovenska kinoteka, na osnovu člana 119 Zakona o kulturnim dobrima, kupi ovaj fond po pravu preče kupovine.
Imajući u vidu jako specifičnu situaciju u kojoj se nalazi filmska građa Avala filma i da je Zakon o kulturnim dobrima poseban propis na osnovu koga se čuvaju i štite kulturna dobra Republike Srbije začuđuje što Privredni sud to nije prepoznao, već je odbacio podnesak Jugoslovenske kinoteke, ne uzevši ga uopšte u razmatranje.
Ministarstvo kulture i informisanja sprovešće vanredni nadzor nad sprovođenjem Zakona o kulturnim dobrima u ustanovama koje obavljaju poverene poslove.<


KULTURA

npSAOPŠTENJE UPRAVNOG ODBORA NARODNOG POZORIŠTA U BEOGRADU

ČLANOVI UO SU UPRAVO DOBILI ODGOVOR AGENCIJE ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE KOJI FORMALNO – PRAVNO POTVRĐUJE DA NIKO

Dilizzansa-PTT-muzejj-foto-I-MILUTINOVICHSLOVENIJA OD SRBIJE TRAŽI VRAĆANJE KULTURNE BAŠTINE

VRAĆANJE ZAJEDNIČKE KULTURNE I DIPLOMATSKE BAŠTINE DO SADA NIJE BILO U SREDIŠTU SUKCESIJSKIH PREGOVORA KOJA SU SE KONCENTRISALA

kolo74KOLO NASTUPA U NIŠU I KRALJEVU

FOLKLORNI ansambl Kolo održaće koncerte u Nišu 8.aprila u Narodnom pozorištu i Kraljevu 9.aprila u Domu vojske. <

koloHUMANITARNI KONCERT ANSAMBLA «KOLO»

  KONCERT POSVEĆEN SVETSKOM DANU OSOBA SA AUTIZMOM JEDNA JE U NIZU AKCIJA KOJE ĆE ANSAMBL KOLO SPROVODITI