GODINU DANA MINISTARSTVA ZA RAD ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

GODINU DANA MINISTARSTVA ZA RAD ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

21/04/2015 Off By
FoNet-VULIN-IZJAVAMINISTAR VULIN JE, NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE REKAO DA JE PONOSAN ČINJENICOM DA JE STOPA NEZAPOSLENOSTI SA 20,8 POSTO, KOLIKA JE BILA U MARTU LANE, PALA NA 16,8 POSTO. ZAPOSLENO JE 110 HILJADA LJUDI, MEĐU KOJIMA JE 6.500 INVALIDA

Ranka Čičak

MINISTARSTVO za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja slavi danas godinu dana svog rada. Ministar Alkeksanad Vulin stigao je pred novinare u Vladi Srbije sa celom svojom ekipom. Zadovoljno je rekao da oko 15 hiljada zaposlenih u ovom sektoru brine o 3 miliona i 300.00o ljudi.
Ministarstvo je u protekloj godini priredilo desetak zakona i uredbi koje je Skupština već izglasala, a bili su hitni za svakodnevni život. Dopunjeni su zakoni o radu, penzijskom i invalidskom osiguranju, isplati penzija, zapošljavanju stranaca, o kretanju uz pomoć psa vodiča i potvrđeni sporazumi s Mađarskom i Francuskom o socjalnoj sigurnosti. Potpisani su sporazumi o saradnji s ministarstvima rada i boračko invelidske zažtite i Fondom PIO Republie Srpske. Upravo se radi dokument o reformi politike zapošljavanja i socijalne politike za period od ove do 2020. godine, koji je poslat Evropskoj komisiji na mišljenje i Strategija o Romima, koja će biti završena do sredine septembra.
Vulin je ponosan činjenicom da je stopa nezaposlenosti sa 20,8 posto, kolika je bila u martu lane, pala na 16,8 posto. Zaposleno je 110 hiljada ljudi, među kojima je 6.500 invalida.
U Inspektoratu za rad 238 inspektora postiže uspehe u kontroli 32.000 preduzeća. Broj smrtnih slušajeva i povreda na radu smanjen je za 17 posto. Prvi put posle 2006. godine i Inspekcija rada dobila je zaštitnu opremu za sebe, a uvela je i rad po smenama.
Ministar Vulin zadovoljan je i radom Fonda PIO, koji je napravio kontrolu invalidskih penzija izdatih u poslednjih 20 godina. Pregledano je 30.656 predmeta. Pokazalo se sumnjivim 20 posto tih penzija, od čega je 10 posto već oduzeto, a ostali su na dodatnoj kontroli. Što se novih penzionera tiče, muke su im smanjene. Danas se na penziju čeka najviše 2 meseca od trenutka podnošenja zahteva.
Na pitanje novinara čime je najzadovoljniji u svom radu, Vulin kaže da je to činjenica da u vreme svetske krize u Srbiji socijalna davanja nisu smanjena ni za dinar, a nisu ni kasnile isplate. I pored toga, Ministarstvo je uspelo da uštedi 1,8 milijardu dinara, smanjujući sopstveni standard na radnom mestu, vožnju službenim automobilima i reprezentacije.
A na pitanje čime je nezadovoljan , kaže da nije bio dovoljno uporan da se u Zakon o radu stave i agencije za privremeno zapošljavanje. Zato se priprema poseban zakon koji će i njih izjednačiti i kontrolisati.
Priprema se i Zakon o privremenom zapošljavanju naših ljudi u inostranstvu. Za zakon o vojnim penzionerima osnovana je radna grupa iz nadležnih ministastava, koju predvodi ministar Vulin. On je najavio prve informacije čim se vrati ministar Vujović iz Amerike i priključi radu grupe.
Teška je bila i borba protiv ilegalnih domova za stare. Zatvorena su 22 takva doma. Ovaj posao obavilo je samo 7 inspektora. I za kraj, najavljena je nova, tek započeta akcija – protiv eksploatacije dece. Prvi put u našoj zemlji određen je prostor i započeta obuka stručnjaka koji će pomoći da se s ulica uklone mali prosjaci i bebe koje zloupotrebljavaju za prošenje. <


DANAS

nenad-canak-1(1)NENAD ČANAK: UČEŠĆE U PARADI “POLTRONSKI AKT”

ČANAK JE REKAO DA SE SPOMENICI POSVEĆENI ANTIFAŠISTIČKOJ BORBI U VOJVODINI MASOVNO VANDALIZUJU, A DA JE POSEBNO UGROŽEN

 

 

konferencija214KONFERENCIJI O UPRAVLJANJU I REFORMI SEKTORA BEZBEDNOSTI

DAČIĆ JE OCENIO DA JE CILJ REFORMI SEKTORA BEZBEDNOSTI U SVAKOJ ZEMLJI USPOSTAVLJANJE I RAZVOJ BEZBEDNOSNOG SISTEMA KOJI

 

 

192403 ješićSAOPŠTENJE MUP-A: POLICIJA POSTUPALA PROFESIONALNO

  NETAČNO JE DA JE POLIGRAFISTA, KOJI PO STRUCI MORA BITI PSIHOLOG, REKAO VLADIMIRU JEŠIĆU DA „NE MOŽE

 

 

nebojša174U PRIPREMI NOVI NACRT ZAKONA O POLICIJI

STEFANOVIĆ JE NAJAVIO I DA ĆE U POLICIJI BITI UVEDENA I DVA NOVA SEKTORA – ZA MEĐUNARODNE I