KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA STEFANOVIĆA: KAKO ZAŠTITITI ZAŠTITNIKA GRAĐANA?

KONFERENCIJA ZA MEDIJE MINISTRA STEFANOVIĆA: KAKO ZAŠTITITI ZAŠTITNIKA GRAĐANA?

21/04/2015 Off By
nstefanovićSTEFANOVIĆ JE, GOVOREĆI O NAPADU NA FUNKCIONERA KOALICIJE ZAJEDNO ZA ŠUMADIJU SAŠU MILENIĆA U PONEDELAJK OKO 19 ČASOVA U KRAGUJEVCU, REKAO DA GA JE NAPADAČ, I.V. (49) OD RANIJE POZNAVAO, DA MU JE, KAD SU SE SUSRELI, PRVO UPUTIO UVREDLJIVE REČI, A ONDA GA VIŠE PUTA UDARIO ŠAKOM, PRVO U LICE

 

Ranka Čičak

MINISTAR unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izrazio je očekivanje da će danas ili sutra biti pronađen podatak o oružnom listu za pištolj Zaštitnika građana Saše Jankovića kojim je u njegovom stanu 1993. godine muškarac izvršio samoubistvo, kao i da zbog zastarelosti policija neće pokretati novu istragu o ovom slučaju.
– Evidencija se tada vodila ručno, a ne elektronski, rekao je Stefanović na konferenciji za novinare, dodavši da zbog apsolutne zastarelosti slučaja policija neće pokretati novu istragu da li je muškarac izvršio samoubistvo “ili je bilo nešto drugo”. List Informer danima piše da se muškarac ubio iz pištolja koji je Janković nelegalno posedovao, a Zaštitnik građana je saopštio da se pištolj uredno vodio na ime njegovog oca, da bi ga kasnije preregistrovao na sebe. Stefanović je danas rekao da u policijskom izveštaju od 1. aprila 1993. godine, kada se slučaj desio, stoji da se “pronašlo lice u stanu Saše Jankovića” i da piše da Janković ne poseduje oružni list za pištolj, koji mu je tada privremeno oduzet.
Ministar unutrašnjih poslova je najavio da je, zbog javnosti, naložio da se utvrdi kad je izdat oružni list za pištolj CZ-99, kako i kako se posle to oružje kretalo, ko su mu sve bili vlasnici. Stefanović je ocenio kao neprimerenu reakciju Jankovića kojom traži da ga ministar unutrašnjih poslova zaštiti od medija.
– Mediji su slobodni, imaju pravo da pišu kako žele… Ne možete voditi kampanju protiv medija zato što vam se ne sviđa nešto što su pisali. Na kraju krajeva, uvek postoji sud, naglasio je Stefanović. On je dodao da ne zna kako su spisi iz slučaja došli do medija, kao i informacija da je pištolj bio u nelegalnom posedu, jer kako je objasnio, prošlo je dosta godina i ko zna ko je od tada imao mogućnost uvida u dokumentaciju, “teško je ustanoviti šta se sve dešavalo”.
– Stefanović je, govoreći o napadu na funkcionera koalicije Zajedno za Šumadiju Sašu Milenića u ponedelajk oko 19 časova u Kragujevcu, rekao da ga je napadač, I.V. (49) od ranije poznavao, da mu je, kad su se susreli, prvo uputio uvredljive reči, a onda ga više puta udario šakom, prvo u lice. Napadač je tokom noći uhapšen i određeno mu je policijsko zadržavanje do 48 sati, a Stefanović je rekao da policija istražuje moguće motive napada, ali da za sada nema indicija šta bi mogao da bude razlog. On je dodao da se, prema početnim operativnim saznanjima, radi o nekom sukobu iz prošlosti, ali da to ne mora biti tačno i da će se pravi razlog napada tek utvrditi.
Stefanović je obelodanio i da je policija protekle noći na granici sa Mađarskom, u 17 vozila kojima su upravljali državljani Srbije, otkrila ukupno 68 ilegalnih imigranata, a da je više osoba koje su ih prevozile uhapšeno. Stefanović je rekao i da su oni otkriveni prošle noći u akcijama policijski službenika Regionalnog centra granicne policije prema Mađarskoj.
– “Otkriveno je ukupno 17 vozila kojima su upravljali državljani Srbije sa ukupno 68 osoba afro-azijskog porekla koji su nameravali da ilegalno pređu granicu”, rekao je Stefanović. Prema njegovi rečima, iste večeri na graničnom prelazu Batrovci oko 23 sata na izazu iz Srbije, polcijski službenici su u automobilu “fijat punto” kojim je upravljao državljanin Bugarske pronašli 2,3 kilograma marihuane. Stefanović je rekao da je ta droga, spakovana u pet paketa pronđena u rezervnom točku a da je bugarski držvaljuani sproveden nadležnom tužiocu.
“Na graničnom prelazu Gradina u 21.15 od držvaljanke Nemačke turskog porekla oduzeto je 90.000 evra a od dva turska držvljanina, rano jutros oduzeto je 37.000 evra i 894 grama zlatnog nakita vrednog 2,15 miliona dinara”, rekao je Stefanović.
Ministarstvo unutrašnjih poslova danas je završilo treću verziju Akcionog plana za poglavlje 24 – pravda, sloboda i bebednost, a resorni ministar Stefanović ocekuje da će ga Evropska komisija, kada joj bude upućen pozitivno oceniti. On je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje i da će taj Akcioni plan, pošto prođe kroz više skupštinskih odbora moga da bude već sledeće sedemice upućen Evropskoj komisiji. “Nadamo se iskreno da će ovo biti poslednja verzija (Akcionog plana) a komenatari i sve što smo do sada dobili ( od EK) su bili veoma pozitivni”, rekao je Stefanović. On je naveo i da očekuje “da nakon što (Akcioni plan) prođe kroz odrđene skupštinske odbore i na kraju Odbor za evropske integracije da ćemo mozda već naredne sedmice biti u prilici da ga pošaljemo EK”.
– “Ako ga EK oceni pozitivno, što mi očekujemo, steći će se svi tehnički uslovi za otvaranje poglavlja 24 što je veoma važno za evropske integracija Srbije, ali i reforme u MUP-u”, rekao je Stefanović.
– Stefanović je kazao da će odluka o održavanju stranačkog mitinga biti doneta na sednici Glavnog odbora stranke koja će uskoro biti održana. “Uskoro ćemo imati sednicu Glavnog odbora i tada ćemo doneti odluku i u vezi sa tim”, rekao je Stefanović odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija o datumu mitinga SNS. Kako je ranije najavljeno sednica Glavnog odbora SNS održaće se 26. aprila.
– Na pitanja da komentariše sukob putem medija između savetnice predsednika Srbije Stanilave Pak Stanković i ministarke Zorane MIhajlović, a u vezi sa vraćanjem aviona “falkon 50” kojim je predsednik Srbije leteo u posetu Vatikanu Stefanović je rekao da to ne želi da komentariše. “To me ne interesuje zaista i od toga imam mnogo važnijih poslova”, rekao je Stefanović.<


DANAS

FoNet-VULIN-IZJAVAGODINU DANA MINISTARSTVA ZA RAD ZAPOŠLJAVANJE, BORAČKA I SOCIJALNA PITANJA

MINISTAR VULIN JE, NA DANAŠNJOJ KONFERENCIJI ZA MEDIJE REKAO DA JE PONOSAN ČINJENICOM DA JE STOPA NEZAPOSLENOSTI SA

 

nenad-canak-1(1)NENAD ČANAK: UČEŠĆE U PARADI “POLTRONSKI AKT”

ČANAK JE REKAO DA SE SPOMENICI POSVEĆENI ANTIFAŠISTIČKOJ BORBI U VOJVODINI MASOVNO VANDALIZUJU, A DA JE POSEBNO UGROŽEN

 

 

konferencija214KONFERENCIJI O UPRAVLJANJU I REFORMI SEKTORA BEZBEDNOSTI

DAČIĆ JE OCENIO DA JE CILJ REFORMI SEKTORA BEZBEDNOSTI U SVAKOJ ZEMLJI USPOSTAVLJANJE I RAZVOJ BEZBEDNOSNOG SISTEMA KOJI

 

 

192403 ješićSAOPŠTENJE MUP-A: POLICIJA POSTUPALA PROFESIONALNO

  NETAČNO JE DA JE POLIGRAFISTA, KOJI PO STRUCI MORA BITI PSIHOLOG, REKAO VLADIMIRU JEŠIĆU DA „NE MOŽE