Privesti pravdi počinioce koji su oskrnavili spomenik „Večna vatra“

Privesti pravdi počinioce koji su oskrnavili spomenik „Večna vatra“

30/12/2020 Off By BERB

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović najoštrije je danas osudio skrnavljenje spomenika „Večna vatra“ na Groblju oslobodilaca u Beogradu, i izrazio nadu da će se što pre otkriti i procesuirati počinioci ovog nasilničkog akta.

Popović, koji je i koopredsednik srpsko-ruskog Međuvladinog komiteta za ekonomsku, trgovinsku i naučno-tehničku saradnju, rekao je da je ovo spomenik slobodi i srpskoj borbi za slobodu, ali i simbol savezništva i bratstva srpskog i ruskog naroda.

Večna vatra upravo simbolizuje taj večni slobodarski duh naših naroda i počast je svim žrtvama palim za nezavisnost i za budućnost u slobodi, istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, oni koji su oskrnavili spomenik su isti oni koji pokušavaju da falsifikuju istoriju i da istinske žrtve nacizma, a to su Srbi i Rusi, proglase agresorima, a prave agresore i saradnike nacista žrtvama.

U svojoj nameri da skrnave spomenike slobodi i bratstvu srpskog i ruskog naroda, oni ne žele da se bore protiv obeležja koje su nosile tadašnje armije, već je glavni cilj borba protiv današnjeg savezništva i partnerstva dveju zemalja i politike sećanja, koja je uvek isticala najviše vrednosti slobodarskog duha našeg naroda, naveo je on.

Ovaj napad je, kako je ukazao, pokušaj da se naruši savezništvo Srbije i Rusije, ali i najbolji odnosi predsednika dveju zemalja, koji su garant daljeg jačanja bilateralne saradnje u budućnosti.

Popović je naglasio da slobodarstvo Srba i savezništvo sa Rusijom nije moguće ugasiti, prefarbati, oskrnaviti ili uništiti.

On je izrazio uverenje da čitav srpski narod sa gnušanjem osuđuje ovaj vandalski i anticivilizacijski čin i da Srbi koji su toliko propatili  boreći se za svoju slobodu nikada neće ćutati na pokušaje falsifikovanja istorije i slavljenje okupatora i njihovih saradnika.

 

 

Izvor: Vlada Srbije