Počela rekonstrukcija KC Vojvodina

Počela rekonstrukcija KC Vojvodina

30/12/2020 Off By BERB

Ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije Zlatibor Lončar, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovali su danas početku radova na rekonstrukciji KC Vojvodina i izgradnji lamela “B” i “C”.

Lončar je tom prilikom ukazao na to da se zdravstveni sistem umnogome promenio u odnosu na ranije godine i da pacijenti sada imaju bolje uslove za lečenje, a više se i ulaže u lekove.

On je naveo da se sada nabolji diplomci medicinskog fakulteta odmah zapošaljavaju, dobijaju besplatne specijalizacije i finansira im se usavršavanje u inostranstvu.

Ministar je iskazao zahvalnost zdravstvenim radnicima i svima koji su prethodnih deset meseci radili bez prestanka na zbrinjavanju pacijenata.

Direktorka KC Vojvodina Edita Stokić navela je da će nova zgrada KC Vojvodine, u koju će biti uloženo 28,5 miliona evra, imati površinu od približno 35.000 metara kvadratnih, a rok za završetak radova je 29 meseci.

Ona je istakla da će obnovljeni i novoizgrađeni objekti imati 348 postelja standardne, poluintenzivne i intenzivne nege, ali i za pacijente koji su transplantirani.

Takođe, kako je dodala, objekat će imati 16 operacionih sala, uz napomenu da su sredstva za rekonstrukciju KC Vojvodina deo većeg sveobuhvatnog projekta vrednog 200 miliona evra iz kredita Evropske investicione banke.

Mirović je precizirao da će novi objekti blokova “B“ i „C“ imati približno 30.000 kvadrata i više stotina ležajeva, i najavio da uskoro počinju i radovi na rekonstrukciji Opšte bolnice u Kikindi.

On je preneo da se ubrzo očekuje i izgradnja objekta za potrebe Dečje bolnice u Novom Sadu, čiju će projektnu dokumentaciju finansirati Pokrajinska vlada.

 

 

Foto: Tanjug