
RECEPT: ŽITO TORTA
20/04/2015
Izbor MARIJA RADOVIĆ
Potrebno:
Za patišpanj:
13 belanaca
8 žumanaca
10 kašika šećera
12 kašika mlevenih oraha
7 kašika brašna
prašak za pecivo
Za krem:
5 dl mleka
5 žumanaca
16 kašika šećera
7 kašika brašna
250 g maslaca
200 g prah šećera
300 g mlevenih oraha
pola morskog oraščića
Priprema:
Umutite čvrst sneg od belanaca uz neprestano dodavanje šećera. Potom ubacite i žumanca i mutite dok ne postane penasto, onda sipajte mlevene orahe, brašno i prašak za pecivo, promešajte kašikom i pecite u dva dela u podmazanom plehu.
Za to vreme skuvajte krem na sledeći način: posebno pomešajte žumanca i brašno pa lagano dodajte u vrelo mleko u kojem ste prethodno rastopili 16 kašika šećera. Zatim umutite maslac s prah šećerom, pa sjedinite s kremom.
Na kraju dodajte mlevene orahe i narendan oraščić, ujednačite masu i filujte kore.<
HRANA
RECEPTI: BALKANSKA KRALJICA
Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 3 kg jagnjetine (prasetine), 1 kg crnog luka, 2 zelene paprike 2 kašike peršuna, beli luk, 2 kašike ulja, 250 ml belog vina, šoljica vode, ulje, so, biber Priprema: Meso u komadu operite, obrišite čistom kuhinjskom krpom, posolite pa ga zatim špikujte belim lukom (špikovati znači zaseći meso i ubaciti beli luk). Tako pripremljeno, stavite u zemljani đuveč. Očistite luk i isecite na rebarca i njima prekrijte meso. Na drugoj strani posebno izmešajte papriku (koju
RECEPTI: KROFNE OD KROMPIRA
Potrebno: 300 g krompira 20 g svežeg kvasca 60 ml tople vode 3 žumanca 70 g maslaca 1 kašika konjaka 1 kašika kisele pavlake 300 g pšeničnog glatkog brašna 1 kašičica soli 100 g kuvane šunke ulje za duboko prženje 40 g izrendanog sira Priprema: Krompir skuvajte u ljusci, oljuštite i propasirajte. Kvasac razmutite u toploj vodi i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Žumanca i maslac penasto umutite, dodajte konjak, pavlaku, brašno pomešano sa solju,
RECEPTI: MIRISNE JABUKE
Izbor MARIJA RADOVIĆ Potrebno: 4 jabuke srednje veličine 500 ml vode 100 g šećera 1 vanilin šećer, 4 kašike soka od limuna cimet, 80 g suvog grožđa 10 g svežeg đumbira 50 g iseckanih lešnika 1 šlag
RECEPTI : PILETINA SA PIRINČEM IZ RERNE
Potrebno: 3-4 kašike ulja 800 g piletine (batak, karabatak, pileća prsa)2 kašičice vegete150 g luka250 g svežeg paradajza300 g sveže paprike500 ml vode1 kocka za supu od povrća350 g pirinča200 ml soka od paradajzaperšun