Gojković otvorila izložbu o Savi Šumanoviću

Gojković otvorila izložbu o Savi Šumanoviću

11/12/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković otvorila je danas u Galeriji „Sava Šimanović“ u Šidu izložbu „Sava Šumanović i Crnke iz Parizaˮ.

Gojković je ocenila da je veoma važno to što su galerije i muzeji i dalje u mogućnosti da se posvete očuvanju kulturnog nasleđa i pružanju prilike da u ovim teškim vremenima, uz pomoć umetnosti, kakve su slike Save Šumanovića, lakše prebrodimo pandemiju.

Potpredsednica Vlade je istakla da je bilo neophodno da ovaj važan i nedovoljno poznat segment stvaralaštva našeg znamenitog slikara bude dostupan javnosti.

Ona je naglasila da se u delima na ovoj izložbi možda najbolje vidi spona između „grada svetlosti“ i naše sredine, istakavši da izložba iznova postavlja pitanje ko su misteriozne „Crnke iz Pariza“, koje je po sećanju na Pariz, kome se više nikada nije vratio, Šumanović ovim delima oživeo.

Prema njenim rečima, Sava Šumanović je svoje slike stvarao u vreme krupnih previranja u Evropi i one su svedočanstvo da je svoju snagu i siguran zaklon našao u umetnosti.

Gojković je rekla da je zato važno to što je i u ovim, za kulturu nimalo lakim trenucima, Galerija „Sava Šumanovićˮ odlučila da pruži značajan doprinos vidljivosti kulturnog nasleđa, kao i svog posvećenog muzejskog rada.

Ona je najavila da će projekti pomenute galerije u Šidu i ubuduće imati punu podršku Ministarstva kulture i informisanja, i dodala da se razmatra mogućnost da ona dobije status republičke ustanove kulture, jer svojim programima i značajem celokupnog dela Save Šumanovića to svakako zaslužuje.

Potpredsednica Vlade je podvukla da kultura nije i neće biti po strani, i da veća izdvajanja za ovu oblast, čak i u ovom teškom vremenu, i pokretanje mnogih novih projekata, nedvosmisleno ukazuju na to da ona zauzima bitno mesto u našoj državi i društvu.

Vlada i resorno ministarstvo su čvrsto opredeljeni za to da izdvajanja za oblast kulture budu povećavana u svakoj narednoj godini, rekla je Gojković, poručivši da je na nama da čuvamo naše kulturno nasleđe, koje će biti za ponos budućim generacijama, a ova izložba je najbolji primer za to.

Na otvaranju nove izložbe o Savi Šumanoviću u Šidu obratile su se i direktorka Galerije „Sava Šumanovićˮ Vesna Burojević i autorka izložbe dr Dijana Metlić.

 

 

Izvor: Vlada Srbije