I dalje najveći broj zaraženih u Beogradu

I dalje najveći broj zaraženih u Beogradu

11/12/2020 Off By BERB

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19, da je i dalje najveći broj zaraženih u Beogradu, a potom slede Novi Sad i Kragujevac.

Gojković je precizirao da je u Beogradu u poslednja 24 časa zaraženo 1.561 lice, Novom Sadu-461, Kragujevcu-267, Nišu-225, Kraljevu-219 i Pančevu-151.

Uspeli smo da zaravnimo krivu, iako su brojke i dalje velike. Problem mogu biti slavlja koja predstoje i očekivani povratak jednog broja naših građana iz inostranstva. Zato smo danas razgovarali o tome kako da omogućimo Ustavom zagarantovane postupke, to jest slobodu da svako uđe u svoju zemlju, ali sigurno je da će postojati određeni uslovi, objasnio je Gojković.

Koordinator VMC Karaburma potpukovnik Ivo Udovičić apelovao je na građane da shvate ozbiljnost koronavirusa i aktuelne situacije, istakavši da je tokom ovog talasa otežano primanje pacijenata, zbog velikog broja obolelih.

Veliki je broj novoobolelih i bili smo prinuđeni na to da ranije otpuštamo pacijente, rekao je Udovičić i dodao da je sada deset puta više teških slučajeva nego letos, te da je svima jako teško.

Jedan deo pacijenata iz VMC ide u privremene objekte, kao što su sajmovi i banje, a jedan deo se šalje na kućno lečenje, naveo je on i pozvao na odgovornost sve, posebno mlade ljude tokom predstojećih praznika, zbog njihovih roditelja, baka, deka, koje mogu da zaraze.

Komandant vojne kovid bolnice rekao je da je trenutno najveći problem što niko ne zna gde se zarazio virusom, što govori o rasprostranjenosti virusa u populaciji i tome da ga ne kontrolišemo.

Udovičić je podsetio na to da se tokom leta uglavnom znalo odakle virus dolazi, ali da se sada ne zna i da je zato neophodno svesti sve kontakte na minimum.

Svako može biti nosilac virusa, zaraženi su najinfektivniji u prva dva dana, a tada su bez simptoma i ne znaju da su zaraženi, zaključio je on.

Gojković je, govoreći o vakcini, objasnio da svako ko o tome dostavi validnu dokumentaciju, koja odgovara domaćim zakonskim propisima, ulazi u postupak sertifijacije vakcine, koju radi Agencija za lekove (ALIMS).

Koliko će taj postupak trajati, teško je reći, istakao je pokrajinski sekretar za zdravstvo, dodavši da je sve što može da pomogne i trenutno postoji na svetskom tržištu, Srbija do sada uvezla, prateći i poštujući sve zakone, koji su veoma rigorozni kada je reč o lekovima i, pogotovo, vakcinama.

On je rekao da predstoji ozbiljan “put” i vreme da se građani i “neverne Tome” ubede u to da je vakcina nešto što će sigurno pomoći da se ova situacija završi sa što manjim posledicama po ceo svet.

 

Izvor: Vlada Srbije