Za borbu protiv nasilja nad ženama još milion i po dolara

Za borbu protiv nasilja nad ženama još milion i po dolara

30/11/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da su od početka godine u partnerskom nasilju u Srbiji život izgubile 22 žene.

Mihajlović je, nakon sastanka sa ambasadorom Švedske u Srbiji Janom Lundinom i direktorkom UNDP u Srbiji Fransin Pikap na temu pokretanja nove faze projekta „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama“, čija je vrednost 1,5 miliona dolara, uputila poziv svim ženama i devojčicama koje trpe nasilje da to i prijave.

Ona je poručila i svima drugima koji znaju da se neko pored njih suočava sa nasiljem da to i prijave, zato što institucije sistema postoje, naglasivši da je jedini način da se izborimo sa ovom pojavom da svako od nas da svoj doprinos.

Potpredsednica Vlade je podsetila na to da su u prethodnih 10 godina uložena 4,4 miliona dolara kroz ovaj projekat, kao i da je na ovom polju dosta toga urađeno.

Dorađen je zakonodavni okvir, uz puno zajedničkog rada i treninga za policiju, centre za socijalni rad, tužilaštvo i zdravstvene centre, ali je uloženo i puno rada ne samo sa žrtvama nasilja, već i sa počiniocima, precizirala je Mihajlović.

U narednom periodu, kako je najavila, mnogo više ćemo se baviti procenom rizika da do nasilja ponovo ne dođe, radićemo više sa mladim ljudima, jer danas svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije ništa strašno i da je seksualno uznemiravanje faza odrastanja, a svaki deseti da je normalno ponekad tući svoju partnerku.

Potpredsednica Vlade je navela podatak da smo u prethodnih 10 godina izgubili 320 žena i da je više od 450 dece ostalo iza njih, pri čemu je u proseku na svakih 10 dana jedna žena izgubila život.

Nasilje nije samo pitanje rada institucija, o tome svi moramo više da govorimo i da jednog dana dođemo do rečenice – nulta tolerancija na nasilje, zaključila je ona.

Lundin je ukazao na to da je ova tema značajna i za evropske integracije i Poglavlje 23 vladavinu prava, naglasivši da se u tom duhu realizuje ovaj projekat.

Ambasador je rekao da se uspešna saradnja nastavlja i da će se nova faza projekta baviti nasiljem na sveobuhvatan način, od preventivnog rada sa mladima i roditeljima, podrške nacionalnim institucijama, do rada sa počiniocima.

Integrativan pristup sa Vladom Srbije, na čelu sa Koordinacionim telom, pokazao se kao najadekvatniji, naglasio je Lundin.

Pikap je podsetila na to da UNDP i druge agencije Ujedinjenih nacija koje učestvuju u zajedničkom projektu – Unicef, UN Women i UNFPA, već deceniju pružaju podršku institucijama i nevladinim organizacijama u Srbiji u njihovim naporima da spreče nasilje i osiguraju zaštitu žena i dece koji su mu izloženi.

Prema njenim rečima, u prethodne tri godine prioritet je bio da se obezbedi ujednačen odgovor svih institucija na nasilje, kao i jednak kvalitet usluga podrške ženama i devojčicama koje su preživele nasilje, u svim lokalnim sredinama.

Zato smo bili usredsređeni na podršku institucijama na lokalnom nivou, istovremeno radeći sa decom i mladima na prevenciji nasilja. Kako bi se unapredila zaštita od nasilja obučili smo više od 1.000 policajaca, tužilaca, radnika centara za socijalni rad, zdravstvenih i obrazovnih radnika, precizirala je ona.

Pikap je najavila da će u narednom periodu podrška UNDP-a, Unicefa, UN Women i UNFPA u Srbiji biti usmerena na edukaciju javnosti o problemu nasilja nad ženama i devojčicama i unapređenju primene postojećeg zakonodavstva, kako bi se smanjio rizik od eskalacije i ponavljanja nasilja, podstaklo prijavljivanje nasilja i obezbedila bolja zaštita za žene i devojčice iz ranjivih grupa.

 

 

Foto: Vlada Srbije