Članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta

Članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta

30/11/2020 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković istakao je danas, u razgovoru sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, da punopravno članstvo u EU ostaje jedan od ključnih spoljnopolitičkih prioriteta Vlade, što je istaknuto i u ekspozeu premijerke Ane Brnabić.

Selaković je poručio da je saradnja sa EU i naše punopravno članstvo izraz strateškog opredeljenja i prirodne pripadnosti Srbije evropskoj porodici, i da je evropska budućnost Zapadnog Balkana važna za stabilnost celog regiona.

Srbija, kako je istakao, ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, prvenstveno vladavini prava.

On je dodao da je regionalna saradnja takođe jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, naglasivši da je naša zemlja posvećena njenom intenziviranju, budući da saradnja svih u regionu doprinosi razvoju regiona u nizu segmenata i rešavanju političkih problema.

Prema njegovim rečima, inicijative poput „Mini Šengena“ mogu, kroz ekonomsku saradnju, da relaksiraju političke odnose u regionu.

Ministar je, kada je reč o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ponovio da se Srbija zalaže za dijalog i kompromis, uz primenu pre sedam i po godina postignutih dogovora, poput onih o Zajednici srpskih opština.

Fabrici je predao Selakoviću pismo čestitke visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednika Evropske komisije Žozepa Borelja i komesara Olivera Varheija na početku njegovog mandata, sa željama za dobru saradnju i podršku u postizanju strateškog cilja Srbije, a to je članstvo u EU.

Ambasador EU je podsetio na to da je Srbija već važan partner u zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i da pruža dragocen doprinos misijama i operacijama EU.

Takođe, on je istakao da se od Srbije, kao pristupne zemlje, očekuje da postupno uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije u skladu sa svojim strateškim ciljem pristupanja.

Sagovornici su postigli saglasnost o tome da je potrebno dalje jačati komunikaciju EU i Srbije u korist njenih građana.

Fabrici je ohrabrio Srbiju da nastavi aktivno da radi na regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima i u tom kontekstu pozdravio odluku Vlade Srbije da smiri tenzije i očuva dijalog u odnosima sa Crnom Gorom.

Poštovanje dobrosusedskih odnosa i regionalna saradnja su kamen temeljac procesa proširenja EU, predočio je on i pozdravio kontinuiranu posvećenost Beograda dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU i podršku specijalnog predstavnika EU.

 

 

Izvor: Vlada Srbije