Narandžasto osvetljeni simboli poruka za društvo bez nasilja nad ženama

Narandžasto osvetljeni simboli poruka za društvo bez nasilja nad ženama

28/11/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija i ove godine pridružila globalnoj kampanji “16 dana aktivizma protov nasilja nad ženama” i da je nezvanična boja kampanje narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od rodno zasnovanog nasilja.

Mihajlović je rekla da ukoliko ovih dana u Beogradu i brojnim lokalnim samoupravama u Srbiji vidimo simbole gradova osvetljenih u narandžasto, od Avalskog tornja, Brankovog i mosta na Adi, tvrđave Kale u Pirotu, mosta Vrla na Koridoru 10, Petrovaradinske tvrđave u Novim Sadu i mnogih drugih, treba da pomislimo kako bi izgledalo naše društvo oslobođeno od nasilja, tolerantno i sigurno za sve naše građanke, jer ti u narandžasto osvetljeni simboli posvećeni su upravo borbi protiv nasilja nad ženama i devojčicama.

Ali ako želimo da obezbedimo budućnost za žene koje trpe nasilje i generacije mladih koje tek dolaze, onda moramo svi mnogo više da radimo da nasilje sprečimo. Žene, niste same, prijavite nasilnike. Muškarci, nemate pravo da bijete i maltretirate žene. Svi mi, nemamo pravo da ćutimo i zatvaramo oči pred nasilje koje se dešava našoj komšinici, rođaki, majci, sestru, ženi na ulici. Prijavimo nasilje, spasimo živote žena, poručila je Mihajlović.

Stalna koordinatorka Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob istakla je da je ova kampanja jedna u nizu akcija za podizanje svesti u cilju zaustavljanja nasilja nad ženama i devojčicama, koje se nastavilo tokom pandemije Covid-19.

U partnerstvu sa Vladom Srbije i ženskim nevladinim organizacijama, Ujedinjene nacije u Srbiji rade na digitalnim i inovativnim rešenjima za sprečavanje nasilja, za podršku ženama i devojčicama i lakše prijavljivanje. Nasilje nad ženama predstavlja prepreku postizanju jednakosti, razvoju, miru, i ostvarivanju ljudskih prava žena i devojčica. Suština Ciljeva održivog razvoja, da niko ne bude izostavljen, se ne može se ispuniti bez iskorenjivanja svih oblika nasilja nad ženama i devojčicama. Divno je da se Srbija pridružila kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, rekla je Žakob.

Globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” obeležava se u celom svetu.

Kampanja je počela 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

Cilj kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ je podizanje svesti i preuzimanje akcija za suzbijanje nasilja nad ženama.

Kao deo ove inicijative, organizuju se događaji u zemljama širom sveta, kao i u Srbiji, a znamenitosti u gradovima su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje.

 

Izvor: Vlada Srbije