Predsednik Vučić prisustvovao prikazu tenkova T-72MS

Predsednik Vučić prisustvovao prikazu tenkova T-72MS

28/11/2020 Off By BERB

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Ruske Federedacije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenkom prisustvovao je danas u niškoj kasarni „Mija Stanimirović“ prikazu novih tenkova T-72MS, dobijenih od Ruske Federacije, kojima će biti opremljene jedinice Kopnene vojske.

Nakon prikaza i obilaska sredstava i vojne opreme, predsednik Vučić je istakao da je zahvalan Ruskoj Federaciji i predsedniku Putinu na tome što su i ovom donacijom pomogli Srbiji.

– Danas ste mogli da vidite 11 novih tenkova T-72MS. Naši tenkisti su zadovoljni, što ste mogli i da čujete od njih. Tenkovi imaju i snažniju balističku zaštitu, ovaj eksplozivno-reaktivni oklop, bolje upravljanje i navigaciju, sve im je neuporedivo lakše i verujem da će to značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti i interoprabilnosti i oposobljenosti naših snaga – naglasio je predsednik Vučić dodajući da je to značajan pomak za našu Kopnenu vojsku, uz prethodno dobijenih 10 oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS.

Prema rečima predsednika Vučića, očekuje se isporuka još oklopno-izviđačkih vozila BRDM i tenkova, kao i dodatno osnaživanje naše vojske, što će doprineti da „dodatno osnažimo, učvrstimo našu ideju o vojnoj neutralnosti, koja je postala deo naše strategije odbrane i bezbednosti, deo naših političkih uverenja, jer smatramo da je najbolje da sami čuvamo svoje nebo, zemlju i reke i da uvek budemo osposobljeni za to da naša snaga bude snažan preventivni faktor“.

– Zaista smo mnogo toga napravili i promenili u poslednjih nekoliko godina. Mnogo toga očekujem i od ministra Stefanovića u narednom periodu. Očekujem to, zbog toga što još uvek imamo odliv ljudi zbog nižih plata nego što su u privredi, nego što su na drugim mestima. Gledaćemo da napravimo i vanredno povećanje plata, posebno za vojnike, odnosno razvodnike, desetare kao i podoficire, da vidimo kako da njihovu želju i njihovu motivaciju za ostankom u vojsci osnažimo, ojačamo – naglasio je predsednik Vučić dodajući da će se pažnja posvetiti i rešavanju stambenih pitanja pod najpovoljnijim mogućim uslovima.

Svim vojnicima i ljudima koji mnogo ulažu u našu vojsku, predsednik Vučić je zahvalio, kao i ruskim prijateljima za pomoć koju nam ukazuju, a koja se ogleda i u donacijama našoj vojsci i u prilici da od njih kupijemo oružje po pristojnoj ceni, što je sve rezultat razgovora koje je imao sa predsednikom Ruske Federacije Putinom.

 

Izvor: Ministarstvo odbrane