Obnova graditeljskog nasleđa Novog Sada kapitalni projekat

Obnova graditeljskog nasleđa Novog Sada kapitalni projekat

27/11/2020 Off By BERB

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković obišla je danas podgrađe Petrovaradinske tvrđave na čijoj se obnovi radi.

Gojković je tom prilikom istakla da je Ministarstvo kulture i informisanja u budžetu za 2021. godinu izdvojilo 300 miliona dinara za rekonstrukciju ovog dela tvrđave.

Ubeđena sam da će i ova sredstva biti utrošena na pravi način i da će Novi Sad dobiti novi deo o kojem godinama maštamo svi mi koji smo iz ovog grada, ali i da će postati deo grada koji će privući, kako naše građane, tako i turiste iz celog sveta kada prođe ova pošast koja nas je zadesila sa koronavirusom, rekla je Gojković.

Ona je dodala da je spoj kulture i turizma nerazdvojiv i da u Novom Sadu ima mnogo toga da se vidi kada je kultura u pitanju, kao i da tu postoji pravi spoj prošlosti, odnosno kulturnog nasleđa, sa sadašnjošću i budućnošću.

Prema njenim rečima, s obzirom na to da je projekat “Evropska prestonica kulture” od nacionalnog značaja, Ministarstvo će obratiti posebnu pažnju i unaprediti saradnju sa Gradom Novim Sadom i Fondacijom „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ kako bi 2022. godine opravdali ovu titulu.

Novi Sad je jedan od prvih gradova koji je izabran za ovu titulu, a da zemlja nije članica EU, što je važno za budućnost, jer kada se jednom upišete na mapu prestonice kulture našeg kontinenta to ostaje zauvek, zaključila je Gojković.

Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić rekao je da je obnova graditeljskog nasleđa Novog Sada kapitalni projekat u koji je do sada uloženo 500 miliona dinara.

On je izrazio zahvalnost svim učesnicima u projektu jer su rezultati više nego vidljivi.

Obnovljeno je skoro celo podgrađe Petrovaradinske tvrđave, svi ciljni objekti i nastavićemo da obnavljamo i ostale prostorne celine tvrđave, kao i druge delove grada jer je to naše kulturno nasleđe, istakao je on.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić je naglasio da im je želja da na najbolji mogući način očuvaju ovo kulturno, istorijsko, graditeljsko i arhitektonsko nasleđe kako bi u narednom periodu postalo kulturno-turistički centar.