Pravovremeno i adekvatno reagovati na napade na novinare

Pravovremeno i adekvatno reagovati na napade na novinare

27/11/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas sastanak sa potpredsednicom Vlade i ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković i predstavnicima relevantnih institucija, na kojem je razgovarano o bezbednosti novinara.

Sastanku su prisustvovali ombudsman Zoran Pašalić, član Stalne radne grupe za bezbednost novinara Veran Matić, zamenik republičkog javnog tužioca Branko Stamenković i načelnik Policijske uprave Novi Sad Slobodan Malešić.

Premijerka je navela da se uskoro na sednici Vlade očekuje usvajanje akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, a zatim i niz izmena i dopuna zakona iz te oblasti, kako bi se uspostavio sistem koji će zaista funkcionisati i pravovremeno i adekvatno reagovati na pretnje i napade na novinare.

Brnabić je naglasila da treba da se uspostavi jedinstvena baza podataka i da želi da zna da je država učinila sve kako bi se olakšalo pravovremeno reagovanje.

Gojković je ukazala na to da nakon donošenja akcionog plana predstoji važan posao usvajanja medijskih zakona, i dodala da je povukla sve krivične prijave koje je njen prethodnih podneo protiv novinara, a koje su se odnosile na njihov rad.

Pašalić je istakao da na svaki problem koji je definisan može da se reaguje i zato je neophodno precizirati da li se radi o napadu, pretnji ili je reč o nečem drugom, a usvajanje izmena i dopuna zakona trebalo bi da dovede do toga da se spreče napadi na novinare.

Matić je ocenio da je neophodno da se ponovo vrati poverenje u institucije, uz napomenu da je izgrađen stereotip da se loše radi u slučajevima napada na novinare, jer činjenice govore da postoje predmeti koji godinama nisu rešeni.

Prema njegovim rečima, u izmenjen zakon treba uneti i ono što novinari definišu kao pritisak.

Zamenik republičkog javnog tužioca je obavestio premijerku da ta institucija momentalno reaguje čim neko prijavi napad na novinara i da ne postoji predmet u kojem nešto nije preduzeto.

Sve što Republičko javno tužilaštvo treba da uradi biće urađeno, podvukao je Stamenković, ali i upozorio na to da ima i lažnih prijava.

Malešić je napomenuo da policija vrlo pažljivo tretira svaku prijavu koja joj je upućena, dodajući da postoje opravdane sumnje da je bilo preterane upotrebe sile na nedavnim demonstracijama u Beogradu.