Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje

Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje

27/11/2020 Off By BERB

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković poručio je da Srbija nastoji da bude dobar i konstruktivan partner svima na globalnom i regionalnom nivou i da Organizaciju za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) vidi kao idealnu platformu za implementaciju ovakve saradnje.

Selaković je, obraćajući se učesnicima 42. sastanka Saveta ministara spoljnih poslova te organizacije, konstatovao da BSEC treba da bude moderna, efikasna i ciljno orijentisana organizacija, i da je neophodno posvetiti veću pažnju razvoju i realizaciji projekata umesto pitanjima unutrašnjeg funkcionisanja same organizacije.

U tom kontekstu, Srbija smatra da treba da težimo održavanju manjeg broja sastanaka, koji bi bili fokusirani više na suštinu, a manje na tehnička pitanja, objasnio je on.

Ministar je potvrdio posvećenost Srbije unapređenju regionalne saradnje, pri čemu je naglasio našu otvorenost za inicijative usmerene ka regionalnoj koheziji, dobrosusedskim odnosima i uzajamnom razumevanju.

Posebno smo, kako je objasnio, usredsređeni na saradnju sa regionalnim partnerima na unapređenju u oblastima trgovine, turizma, transporta i energetike, s obzirom na to da ove sektore vidimo kao glavnu pokretačku snagu ekonomije u regionu.

Selaković je naglasio i važnost uključivanja privatnog sektora u projekte BSEC.

Srbija, kako je dodao, ohrabruje sve inicijative usmerene ka oživljavanju trgovine, turizma i investicija u regionu u vreme pandemije virusa i sama preduzima brojne mere usmerene ka stimulaciji privatnog sektora, naročito malih i srednjih preduzeća i sprečavanju rasta nezaposlenosti.

Ministar je čestitao Rumuniji na uspešnom predsedavanju u nesvakidašnjim okolnostima, i poželeo dobrodošlicu Republici Severnoj Makedoniji u porodicu članica BSEC, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.