Članstvo u EU ostaje prioritet za Srbiju

Članstvo u EU ostaje prioritet za Srbiju

23/11/2020 Off By BERB

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, učestvujući na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu, da strateški prioritet i ključni fokus naše spoljne politike ostaje članstvo u EU, poručivši pritom da je proces evropskih integracija jednako važan i za region i za Srbiju.

Brnabić je na ovom samitu, na kojem je bilo reči o važnosti EU integracija u regionu Zapadnog Balkana, a na kojem je učestvovao i evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji, poručila da Srbija želi da bude deo Evropske unije i da ne postoji plan B.

Ona je ocenila da sve zemlje regiona ulažu napore kako bi taj proces ubrzale, naglasivši da ne misli da EU kao takva može nastaviti bez Zapadnog Balkana integrisanog u nju.

Premijerka je iskazala zahvalnost komesaru Varheljiju na njegovom liderstvu i zbog toga što u okviru Evropske komisije gura proces proširenja i podstiče na ubrzanje reformi i približavanju EU što je pre moguće.

Znamo da želimo da budemo deo Evropske unije jer je to u našem interesu i zato što delimo sistem vrednosti Unije, poručila je Brnabić.

Prema njenim rečima, šta god budu interne odluke EU ili zemalja članica u smislu brzine pristupanja, Srbija je odlučna da nastavi da se kreće evropskom stazom.

Cilj Srbije jeste da sve ključne reforme na evropskom putu sprovede do 2024. godine, kako bi mogla da se 2025. godine priključi Evropskoj uniji, mada će to na kraju, ipak, biti politička odluka, istakla je predsednica Vlade.

Prema njenim rečima, Vlada Srbije jedino može da utiče na brzinu sprovođenja reformi, ali ne i na odluku članica Evropske unije kada će prihvatiti nove članice.

Nova vlada će se, kako je istakla, više nego ikada fokusirati na reforme u vladavini prava, kao i na sve oblasti koje utiču na nju, pri čemu će druge ključne stvari biti reforme u ekonomiji i javnoj administracije, gde smo i do sada dosta toga postigli.

Brnabić je poručila da se reformski proces sprovodi kako bi naša zemlja bila evropska, dodavši da su nam reforme potrebne kako bi društvo bilo jače i prosperitetnije, sa jednakim mogućnostima, ekonomija nastavila da raste, a javna administracija bila transparentnija i efikasnija.

EU je bila i danas jeste projekat mira i najuspešniji projekat u istoriji čovečanstva. Ona je donela više od sedam decenija mira na evropskom kontinentu, a samim tim i stabilnost i kvalitetniji život građanima, podvukla je ona.

Varhelji je rekao da je i za Srbiju i ceo region Zapadnog Balkana jedina budućnost da postanu deo Evropske unije – deo zajedničkog tržišta i evropskog sistema demokratije.

Opredeljeni smo da osiguramo bezbednost i prosperitet celog regiona i aktivni smo u davanju novog života angažmanu EU sa Zapadnim Balkanom, kao i celom procesu proširenja, rekao je on.

Komesar je ocenio da Srbija sa novom vladom ima veliku šansu da brzo napreduje ka članstvu u EU.

Izvor: Vlada Srbije