Наставак дугогодишњег и поузданог партнерства са НР Кином

Наставак дугогодишњег и поузданог партнерства са НР Кином

19/11/2020 Off By BERB

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић и амбасадорка Народне републике Кине у Србији, Чен Бо, усагласиле су се на јучерашњем састанку да су трговина, туризам и телекомуникације веома важне области сарадње Србије и Кине, у којима су две земље дугогодишњи поуздани партнери.

Министарка Матић је поводом констатације амбасадорке да постоји велики простор за повећање обима трговинске размене и да је Кина веома отворена за пласирање већег броја квалитетних српских производа на кинеско тржиште, истакла да види потенцијал пре свега у српској прехрамбеној индустрији.

Поводом заинтересованости кинеских компанија за изградњу логистичког центра у Србији, амбасадорка Чен Бо је овом приликом потврдила да Србија треба да буде центар дистрибуције у региону и најавила да ће радити и на томе да представи потенцијалне инвеститоре у циљу повећања производних капацитета у Србији.

У области туризма, саговорнице су истакле да је потребно наставити промовисање туристичке понуде Србије, како би се вратили постигнути резултати пре пандемије када су кинески туристи по броју страних туриста у нашој земљи били на првом месту.

Министарка и амбасадорка су такође закључиле да су телекомуникације једна од најважнијих области сарадње две земље, коју треба наставити и даље развијати, заједно са развојем система онлајн плаћања и заједничким радом на инфраструктурним пројектима.