„Јадар“ стратешки важан пројекат, очување животне средине приоритет

„Јадар“ стратешки важан пројекат, очување животне средине приоритет

19/11/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Марни Финлејсон, генералном директорком компаније “Рио Тинто” за борате и литијум, и са њом разговарала о реализацији пројекта „Јадар“. Састанку су присуствовале и амбасадорке Аустралије и Велике Британије у Србији, Рут Стјуарт и Шон Меклауд, амбасадор САД Ентони Годфри, као и начелник Мачванског округа Владан Kрасавац.

 

Михајловићева је овим поводом изјавила да је Министарство рударства и енергетике, заједно са “Рио Тинтом” и грађанима Србије, а посебно Мачванског округа, овде данас у реализацији једног огромног и стратешки важног пројекта за нашу земљу.

„У питању је пројекат који је ту да омогући даљи развој Србије и да помогне на путу ка зеленој економији и бољем свету. Пројекат „Јадар“ је стратешки важан, како за експлоатацију и производњу литијума, тако и за зелену економију, за наш БДП, нова радна места и одрживу економију којој тежимо. Али, овај пројекат ће нас научити и новим технологијама и базираће се на модерној технолошкој експлоатацији и производњи, чиме ћемо допринети и очувању животне средине. Нико неће зарађивати новац на уништавању животне средине“, рекла је она.

 

Михајловићева је додала и да се формира велика радна група коју ће чинити како представници компаније „Рио Тинто“, тако и свих ресорних министарстава, јер ово није пројекат једне институције, већ целе Србије.

„Оно што нам је до сада недостајало јесте боља интеракција са грађанима, јер свако од нас размишља о животној средини и томе како ће изгледати све када се рудник отвори и крене производња, и на то ћемо ставити акценат. Рударство данас чини само 1,9 одсто БДП-а земље, а потенцијала је много. Вредност пројеката у рударству износи 3,5 милијарди долара, а може да буде много већа и на томе ћемо заједно радити. Захваљујем владама САД, Аустралије и Велике Британије на подршци, за нас је од изузетног значаја да на територији Србије раде највеће и најбоље светске компаније“, закључила је Михајловићева.

 

Марни Финлејсон рекла је да су дијалог, сарадња и партнерство са Владом Србије и локалним заједницама важни за реализацију пројекта који има огроман потенцијал за Србију и „Рио Тинто“.

„Литијум је материјал будућности, од велике важности за развој човечанства. Посвећени смо развоју јадра у складу са модерним технологијама и одрживим приступом за заштиту животне средине. Ово је више од рударског пројекта, градићемо савремени рудник, са пратећом инфраструктуром и у том послу отворити више од 2.000 радних места. Један од три најважнија производа је литијум карбонат, важан за производњу батерија за електричне аутомобиле. Улажемо додатних 200 милиона долара за завршну фазу испитивања, што ће укупно износити 450 милиона долара до сада. Процењена вредност инвестиције је милијарду и по долара. Овим пројектом, једном од највећих инвестиција у историји земље, ставићемо Србију на мапу зелених економија“, рекла је она.

 

Владан Kрасавац рекао је да је пројекат „Јадар“ један од најважнијих пројеката Владе и један од кључних за Мачвански округ и Лозницу, те да ће донети просперитет овом крају и Србији, ако се буде реализовао у контексту највиших еколошких стандарда и уз комуникацију са мештанима.

„Поред бројних инвестиција у саобраћајну инфраструктуру, пре свега ауто-пут и брзу саобраћајницу Рума-Шабац и Шабац-Лозница, Мачвански округ очекује убрзани привредни развој. Овим можемо постати и замајац даљег развоја Србије. Велика жеља нам је да реализујемо овај пројекат, али и да очувамо природу, животну средину и здравље грађана“, рекао је Kрасавац.