Smanjenje budžeta nacionalnim savetima nacionalnih manjina

Smanjenje budžeta nacionalnim savetima nacionalnih manjina

19/11/2020 Off By BERB

Два месеца пред крај буџетске године, 26. октобра 2020., свим националним саветима националних мањина у Републици Србији стигло је обавештење да ће финансијска средства за њихов рад за 2020. годину бити умањена за 20 % те да се даља исплата средстава привремено обуставља до усвајања Закона о изменама и допунама Закона о буџету за 2020. годину.

Буџет Републике Србије за 2020. годину износи 11,3 милијарди евра, односно 15 милијарди евра што је ребалансом у новембру повећано. С обзиром на чињеницу да се из тог буџета за рад и деловање 22 кровне институције националних мањина које представљају готово једну осмину, односно 12,6 % грађана Републике Србије издваја тек 0.02 % (2,1 милион евра) од чега хрватској заједници у Републици Србији припадне тек 109.970,98 евра, обавештење о умањењу средстава националним саветима личила је добро познатој причи о парадоксима система вредности исте особе према различитим субјектима.

„Колико су јаја?“, питала је госпођа. „Десет динара.“, узврати старац. „Ако ми даш десет комада за 80 динара узет ћу, ако не одлазим код другог.“ Старац јој мирно одговори: „Узмите јаја по којој год цени хоћете, госпођо. За мене је то добар почетак, јер цели дан нисам продао ни једно јаје, а треба ми новац да преживим.“ Госпођа узе јаја по цени којој је тражила и оде с осмехом, осећајући срећу победе. Седне потом у свој скупи ауто и оде с пријатељицом у ексклузивни ресторан на ручак. Након обилног ручка и подоста остале хране у тањирима госпођа извади дебели новчаник, плати немали рачун и задовољно каже: „Кусур задржите!“

Наизглед врло успешан дан. Но, занемаримо ли процепе у системима вредности, да ли се уопште може поредити количина новца уштеђена на старцу са остављеним кусуром? Да ли се уопште може поверовати да ће буџет Републике Србије осетити икакву промену ако се рад националних савета националних мањина умањењем за 20 % до краја обезвреди? За 908.297 припадника националних мањина Србија издваја 2,1 милион евра, наспрам Републике Хрватске која за 328.738 припадника националних мањина издваја 5,7 милиона евра. И док мањине у Хрватској о таквим стварима одлучују и финансијски су подупрте да изграђују институције, националне мањине у Србији буду само обавештене о количини средстава која би евентуално била довољна за подмиривање трошкова да сте нека невладина удруга. Изнад свега, крајем године добијете још и допис у којем се тражи „јаје за динар“.

Уместо јачања институција ради оснаживања заједничког правца ка равноправној, великој породици Европске Уније, након пријема обавештења о умањењу средстава, ви имате још два месеца да се снађете како и ове године остати на нули. И имате још пуна два месеца да поново ћутите или евентуално се надате да ће доћи време када ће вам онај који даје новац не само оставити кусур, него вам омогућити, наставно на горе изнету причу, да изградите фарму чије ће кокице све ресторане у граду још годинама на задовољство свих великодушно снабдевати.

 

Јасна Војнић, председница Националног савета хрватске националне мањине