Министарка Обрадовић отворила први Master Class за градоначелнике/це и председнике/це општина

Министарка Обрадовић отворила први Master Class за градоначелнике/це и председнике/це општина

18/11/2020 Off By BERB

Министарка државне управе и локалне самоуправе Марија Обрадовић, уз подршку председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић, отворила је данас Master Class за градоначелнике и председнике општина, које организује Национална академија за јавну управу.

Министарка Обрадовић је истакла да је уверена да новоизабрани градоначелници/це и председници/це општина имају снажну и непоколебљиву вољу, као и спремност да своје градове и општине воде путем напретка.

„Влада Републике Србије и Министарство државне управе и локалне самоуправе су ваша подршка и партнер у свим предстојећим реформама и стварању професионалне, модерне и ефикасне јавне управе, јер је наш заједнички задатак да државу учинимо ефикаснијом“, поручила је Обрадовић.

Она је навела да је Национална академија за јавну управу прво место где ће се нови градоначелници и председници општина упознати са послом који треба да обављају и за који су их грађани бирали и  тако стећи вештине које ће им омогућити да направе разлику у томе какве ће услуге пружати грађанима и привреди.

Обрадовић је захвалила председници Владе Ани Брнабић која пружа подршку Националној академији за јавну управу и позвала све новопостављене лидере у јединицама локалне самоуправе да прођу Специјализовани програм обуке за подршку новопостављеним лидерима у јединицама локалне самоуправе, као и да наставе да похађају и друге програме које организује Академија.

„Ово је тренутно најбоље место где можемо да помогнемо грађанима Србије унапређујући знања и вештине људи којима су дали поверење у градовима и општинама да их воде. Свакодневно морамо да пратимо шта раде наше колеге на локалу, јер државна управа и локална самоуправа су крвоток ове државе. Наш посао је да пратимо да ли све функционише како треба и да помогнемо да пропуста буде што мање, јер механизми контроле и сталног присуства су нешто што данас чине модерну и ефикасну управу и зато смо један тим“, поручила је министарка Обрадовић.

Новоизабраним лидерима обратили су се председница Владе Ана Брнабић и в.д. директора Академије за јавну управу Дејан Ракић.

Овај програм обуке има за циљ да лидерима поред кључних знања за управљање локалним самоуправама пружи конкретне савете и акционе планове за промене у раду општинских администрација, а пре свега за пружање квалитетнијих услуга грађанима и привреди. Акценат ће бити на стицању знања и вештина за управљање јавним политикама, локални економски развој, основе финансијског управљања, увођење електронске управе, а посебно активирање омладинске политике и инклузија Рома.

 

Фото: Влада Србије