Стабилан европски Западни Балкан у интересу ЕУ

Стабилан европски Западни Балкан у интересу ЕУ

18/11/2020 Off By BERB

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић разговарала је данас са савезним министром Аустрије за Европску унију и Устав Каролином Едштадлер. Током видео састанка, саговорнице су размотриле питања од значаја за приступање наше земље Европској унији, кључне елементе билатералних односа, посебно у области развојне сарадње, као и актуелну ситуацију у региону.

Јоксимовић и Едштадлер сагласиле су се да, иако обе земље пролазе кроз тешке тренутке који су последица пандемије КОВИД-19, а Аустрија још санира и оне које су резултат недавних терористичких напада у Бечу, висок степен солидарности коју Владе и грађани двеју земаља међусобно исказују, представља и најбољи пример искреног пријатељства заснованог на европским вредностима.

Министарка Јоксимовић, говорећи о наставку преговора о чланству у ЕУ, истакла је да очекује да се у складу са новом методологијом преговора до краја ове године одржи и Међувладина конференција. “Та конференција најбољи је формат у којем би, на политичком нивоу, требало анализирати досадашњи напредак наше земље али и нови начин преговора који би представила Европска комисија, уз упознавање држава чланица са реформским плановима нове Владе Србије, пре свега у области владавине права и одрживог економског развоја”, рекла је Јоксимовић.

Едштадлер је истакла јасну позицију аустријске владе која подржава интеграцију Западног Балкана у Европску унију. Она је нагласила да се “Аустрија снажно залаже за спровођење кредибилне политике проширења Европске уније, за напредак читавог региона ка пуноправном чланству у ЕУ, као и Србије која је и у тешким временима показала да може ефикасно и одрживо да допринесе заједничком одговору ЕУ на кризе, што је видљиво током ове пандемије, а и током мигрантске кризе што Аустрија високо вреднује.

Јоксимовић је изразила наду да ће се и поред постојећих размимоилажења међу чланицама ЕУ наћи начин да се усвоји буџет и инструмент за опоравак „Следећа генерација“ у оквиру којих је и подстицајни Економско-инвестициони пакет за ЗБ, јер само тако ће европски континент успети да превазиђе економске последице пандемије.

На састанку су размотрени и кључни аспекти изузетно успешне билатералне сарадње, како политичке тако и економске, као и резултати аустријске развојне помоћи Србији која се реализује посредством Аустријске агенције за развој, а и оних пројеката које спроводе аустријски партнери, финансираних из  ЕУ фондова или од стране међународних финансијских институција.

 

Фото: Танјуг