Дигитализација и иновације су највећа снага у борби са пандемијом

Дигитализација и иновације су највећа снага у борби са пандемијом

18/11/2020 Off By BERB

Председница Владе Србије Ана Брнабић учествовала је данас на онлајн форуму високих званица „Government After Shock“ („Владе након криза“), у организацији ОЕЦД (Организације за економску сарадњу и развој). На форуму високих званица обратили су се и генерални секретар ОЕЦД Ангел Гуриа, као и премијер Летоније Артур Кришјанис Каринш.

Премијерка Брнабић рекла је да је форум добра прилика да се сагледа како су владе одговориле на кризу изазвану пандемијом вируса CОVID-19. Она је истакла да све владе и даље уче и прилагођавају се кризи свакога дана, и траже најбољи одговор на кризу.

„Оно што је нарочито велики изазов за све владе, јесте да нађемо баланс између заштите здравља становништва и очувања економије“, нагласила је Брнабић. Она је рекла да је очување економије предуслов да имамо већа средства управо за улагање у здравствени систем, за набавку опреме и медицинских средстава, као и за набавку вакцина.

Премијерка Брнабић истакла је у излагању да су дигитализација и иновације постављени као кључни приоритети владе још у претходном мандату. Оно на шта се влада фокусирала и у шта је инвестирала, јесте јачање електронске управе, реформа и дигитализација образовања, и трансформација наше економије у економију засновану на знању и иновацијама.

„Захваљујући улагањима у дигитализацију, током пандемије нисмо престали да пружамо електронске услуге грађанима. Такође, међу реткима смо где ученици нису изгубили ни један час захваљујући онлајн настави“, рекла је Брнабић.

Говорећи о изазовима за економију Брнабић је навела да пре пандемије, ИКТ сектор доприносио расту БДП са око 6% и да је овај сектор имао најмањи пад у време кризе. Она је посебно истакла важност програма „Моја прва плата“ за домаћу економију, и додала да је осмишљен као економски одговор на кризу и у потпуности дигитално реализован.

ОЕЦД је овај програм уврстио на листи као један од најбољих анти-кризних програма на светском нивоу и радиће на проширењу његове имплементације у другим земљама. Програм је објављен на ОЕЦД-овој платформи Студије случаја, а чак 22 српска решења су на ОЕЦД-овој платформи COVID-19.

 

Фото: Влада Србије