Улагање у обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност кључни да би Србија имала довољно струје

Улагање у обновљиве изворе енергије и енергетску ефикасност кључни да би Србија имала довољно струје

18/11/2020 Off By BERB

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да су повећање производње електричне енергије из обновљивих извора и повећање енергетске ефикасности најважнији како би Србија имала довољно електричне енергије у будућности.

“Цела Европа прелази са електрана на угаљ, чак и оног најквалитетнијег, на производњу електричне енергије из обновљивих извора. Већина земаља Европске уније до 2030. године, према неким плановима, неће имати електране на угаљ. То значи да и ми морамо да почнемо да тражимо супституцију за угаљ и да се окренемо да производимо више струје из обновљивих извора, као и да повећамо енергетску ефикасност, јер ми сада око 30 одсто енергије тренутно „бацимо“”, рекла је Михајловићева гостујући на ТВ Хепи.

Она је истакла да је цена изградње капацитета који користе обновљиве изворе током последњих 10 година значајно смањена и да је сада једнако конкурентно правити термоелектрану на угаљ као, на пример, ветроелектрану.

“Такође, за нас је важно да ревитализујемо велике хидроелектране и да градимо нове, као што су хидроелектране на Дрини, где је формирана заједничка компанија са РС у којој ЕПС има 51 одсто власништва. Овај пројекат је важан због региона, како бисмо коначно изашли из својих уских оквира и урадили нешто што је добро за све у региону”, додала је Михајловићева.

Kад је реч о малим хидроелектранама, она је навела да се ради нови катастар мини-хидроелектрана, који треба да покаже где је могуће, а где не би могле да се граде МХЕ. “Грађани су у свему томе јако важни, јер проблеми морају да се решавају тамо где се и појаве”, додаје она.

Потпредседница Владе је рекла да око 60 одсто потенцијала обновљивих извора енергије чини биомаса и да би она могла да се користи много више и за производњу електричне, као и за производњу топлотне енергије.

“Такође, радићемо на изменама Закона о ефикасном коришћењу енергије и формирању фонда за енергетску ефикасност, јер постоји много простора да ту област унапредимо, као и новац из европских фондова. Ми смо у претходном Министарству грађевинарства већ донели одређене прописе о томе да нове куће и зграде које се граде морају да буду по свим стандардима енергетске ефикасности“, навела ја она.

Потпредседница Владе је рекла да Србија претходних година није изградила нове капацитете, а развијала се, много је фабрика отворено, порасла је потрошња енергије и могли бисмо доћи у ситуацију да нам недостаје електричне енергије.

“Зато су важна улагања у производњу струје из обновљивих извора и енергетска ефикасност, јер треба да омогуће да као земља будемо не само самодовољни, него да имамо струје и за извоз”, каже Михајловићева.

Она је додала да је намера Министарства да олакша инвестирање у енергетику и рударство увођењем електронских процедура за акте које издаје Министарство, као што су различите дозволе, лиценце, решења.

“Велики послови су урађени у претходних шест година, а међу њима су и е-дозволе у грађевинарству, на које сам посебно поносна. Људи су заборавили да су чекали по пет, шест или седам година на грађевинску дозволу, а сад се она добија за пет до седам дана, електронски, и девети смо на свету у тој области. Сад нам је циљ да по овом моделу дигитализујемо и енергетику и рударство, да све процедуре буду брже и ефикасније. Није у реду, на пример, да се чека око једне и по до две године да неко добије истражно права, јер је добро да знамо чиме као земља располажемо, а и да инвестирање буде лакше”, каже Михајловићева.

 

Фото: Танјуг