Borba protiv fašizma nije samo polaganje venaca

Borba protiv fašizma nije samo polaganje venaca

09/11/2020 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine podseća da je na današnji dan 1938. nacistička vlast u Nemačkoj organizovala pogrom jevrejskog stanovništva koji je poznat kao „Kristalna noć“.

Ovaj događaj predstavlja početak politike masovnih zločina nad Jevrejima u Evropi, a za konačnu posledicu je imao smrt šest milona ljudi, žena i dece u Holokaustu.

Pobeda nad nacizmom 1945. godine, nažalost, nije u potpunosti porazila ideologiju koja je dovela da genocida. Širom sveta, pa i u našem regionu, i dalje aktivno deluju brojne ekstremno desne organizacije koje šire mržnju, zagovaraju ideju „krvi i tla“ i propagiraju politiku veoma sličnoj onoj iz Nemačke između 1933. i 1945. godine.

Srbijom slobodno defiluju i mitinguju neki novi crnokošuljaši koji šire strah. Država se ne obračunava sa njima i oni dobijaju na snazi.

Još je gore što u Narodnoj skupštini Republike Srbije sede optuženici, a do nedavno i osuđenici za ratne zločine. Novinske stranice, često i one naslovne, i minuti u udarnim terminima, daju se najviđenijim osuđenicima za ratne zločine. Oni nesmetano šire ideje koje su za posledicu imale hiljade mrtvih u ratovima u bivšoj Jugoslaviji.

LSV će nastaviti borbu protiv ovakvih pojava, ali pozivamo i vlast da, najzad, nešto uradi u borbi protiv desnog ekstremizma.

Sećanje na žrtve fašizma ne predstavlja samo polaganje venaca, nego konkretna borba protiv desnog ekstremizma i stroga kaznena politika.

 

Dejana Đurđević

Sekretarka za međunarodnu saradnju

Lige socijaldemokrata Vojvodine