Сусрет Вучића и Изабел Море

Сусрет Вучића и Изабел Море

09/11/2020 Off By BERB

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас председницу Националног већа Савезне скупштине Швајцарске Конфедерације Изабел Море и изразио спремност за интензивирање сваке врсте сарадње двеју земаља, посебно економске.

Председник Вучић је захвалио Швајцарској, једном од највећих донатора развојне и хуманитарне помоћи Србији, а посебно на помоћи у области дуалног образовања, који успостављамо у Србији по узору на Швајцарску као земљу са једним од најбољих образовних система. Он је нагласио да је дуално образовање будућност и кључна тачка напретка Србије. Такође је изразио задовољство што у тој области сарађујемо са Урсулом Ренолд из Швајцарског економског института.

Председница Националног већа Море је рекла да јој је драго што председник Вучић истиче Швајцарску као пример у области дуалног образовања и што је сарадња конкретизована и отварањем Научно-технолошког парка у Нишу, који је посетила. Она је, такође, истакла да ће Швајцарска и даље помагати Србији кроз финансирање пројеката, за шта сада издваја 20 милиона евра годишње.

Двоје саговорника су разговарали и о ситуацији у региону, посебно о дијалогу Београда и Приштине, који се води уз посредовање Европске уније. Председник Вучић је рекао да је Србија посвећена проналажењу компромисног решења за питање Косова и Метохије. Он је швајцарску званичницу обавестио и о договорима у оквиру иницијативе Мали Шенген.

Председник Вучић је, такође, захвалио на подршци Швајцарске европском путу Србије и изразио подршку јачању сарадње парламената Србије и Швајцарске.

Састанку је присуствовао и председник Народне скупштине Републике Србије Ивица Дачић.

 

Фото: Танјуг