У Иновационом центру Сколково започео онлајн програм за српске стартап компаније

У Иновационом центру Сколково започео онлајн програм за српске стартап компаније

09/11/2020 Off By BERB

У московском Иновационом центру Сколково данас је започео четвородневни онлајн програм за српске стартап компаније.

Први пут компаније из Србије учествују у посебно креираном „Skolkovo Softlanding Program“, који је намењен стартап компанијама које желе да своје пословање прошире на тржиште Руске Федерације. Иновациони центар Сколково започео је овај програм прошле године и до сада је реализован шест пута, уз учешће више од 100 компанија из 35 земаља. У програму који се због пандемије COVID-19 сада организује онлајн, учествује 13 стартап компанија из наше земље.

Тим поводом председница Владе Републике Србије Ана Брнабић упутила је писмо председнику Фондације Сколково Аркадију Дворковичу и захвалила је на организацији „Softlanding“ програма за српске стратапове.

„Дигитализација је један од приоритета Владе Србије, још од претходног мандата 2017. године. Као резултат тога, Србија данас има 4 научно-технолошких паркова, 15 стартап центара, Иновациони фонд и Фонд за науку, који пружају подршку и финансијске подстицаје за различите иновационе пројекте“, навела је премијерка у писму. Брнабић је подсетила да је прошле године посетила овај центар и да је сигурна да ће програм бити од велике користи српским стартап компанијама и да ће омогућити још ближу сарадњу иноватора и предузетника из Србије и Руске Федерације.

Србија је 2015. године постала земља партнер Отвореном иновационом форуму овог центра. Тадашњи премијер Александар Вучић је, заједно са тадашњим премијером Руске Федерације Дмитријем Медведевим, учествовао  на пленарној сесији Форума. Током посете председника Руске Федерације Владимира Путина Србији, у јануару прошле године, потписан је Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Фондације Сколково о сарадњи у области иновација и технолошког развоја. У фебруару ове године, делегација Кабинета председника Владе Србије посетила је Сколково и том приликом договорена је организација „Softlanding“ програма за стратап компаније из наше земље.

Председница Владе Србије навела је у писму да ће међу најважнијим приоритетима владе у наредном периоду бити улагање у област вештачке интелигенције и дигитализација здравственог сектора. „Управо зато надам се да ћемо имати нове стратап компаније које ће се развијати у тим областима“, навела је Брнабић.

Уз честитку за 10 година успешног рада Иновационог центра Сколково, Брнабић је истакла да овај програм представља оквир за даље јачање традиционалног пријатељства и сарадње између влада и грађана Републике Србије и Руске Федерације. „Наше културне и историјске везе које делимо током векова сада ће бити појачане новом облашћу сарадње – интеграцијом наших стартап екосистема и јачањем пословних веза“, истакла је Брнабић у писму Дворковичу.

Стартап компаније из Србије које учествују у програму, већином из ИТ сектора, имаће прилику да се упознају са руским тржиштем и са Фондацијом Сколково и њеним програмима подршке за стартап компаније.

 

Фото: Влада Р Србије