Сусрет Селаковића и Скалфарота

Сусрет Селаковића и Скалфарота

03/11/2020 Off By BERB

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић примио је данас државног секретара Министарства спољних послова и међународне сарадње Италије Ивана Скалфарота.

Министар Селаковић је том приликом захвалио на чврстој подршци коју Италија пружа Србији на путу евроинтеграција.

Државни секретар Скалфарото је казао да веома цени подршку и помоћ Србије и председника Александра Вучића у првим данима пандемије коронавируса, нагласивши да је за Италију Србија веома важна држава и билатерални партнер .

Шеф српске дипломатије и државни секретар Скалфарото разменили су мишљења о актуелној билатералној, регионалној сарадњи, дијалогу Београда и Приштине, као и сарадњи на плану евроинтеграција Србије.

Министар Селаковић је истакао да је и у условима пандемије Ковид-19 одржан висок ниво политичког дијалога и демонстрирана солидарност и снажно пријатељство два народа. Потврдио је спремност нове Владе Републике Србије, као владе политичког и економског континуитета, да се дијалог са Италијом у наредном периоду настави и додатно интензивира у бројним областима од заједничког интереса.

Министар је истакао значај који  Србија придаје стратешком оквиру сарадње и реализацији четврте заједничке седнице два владе у Београду током ове године.

Такође, приликом данашњег састанка, министар Селаковић захвалио је на томе што италијански војници у саставу Кфора чувају српске светиње на Косову и Метохији.

Државни секретар Скалфарото пренео је шефу српске дипломатије честитке и званични позив италијанског министра спољних послова Луиђија ди Маја да посети Рим током ове године.

Државни секретар Скалфарото је подвукао интерес Италије да настави и интензивира успешну билатералну сарадњу са  Србијом, и да пружи даљу подршку њеном европском путу. Истакао је да Италија препознаје и цени напоре које Србија улаже на плану  регионалне сарадње и добросуседских односа, посебно кроз „Мини-Шенген“ иницијативу. Изразио је спремност Италије да пружи допринос дијалогу Београда и Приштине, у циљу постизања компромисног решења, доприносећи миру, безбедности и просперитету региона Западног Балкана.