Велики потенцијал партнерства српске и израелске дигиталне заједнице

Велики потенцијал партнерства српске и израелске дигиталне заједнице

03/11/2020 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са представницима Израелског националног одбрамбеног колеџа о политичкој и економској ситуацији у Србији, инвестицијама, области иновација, демографије и геополитике.

Председница владе истакла је да наше две државе везује традиционално пријатељство и заједничка историја, и да би јача сарадња на економском плану и заједничким инвестицијама додатно оснажила ове везе и омогућила Србији драгоцена искуства Израела, као једне од најиновативнијих економија и водеће стартап и технолошке државе. Објашњавајући да кључ напретка види у дигитализацији државе, премијерка је истакла да у будућности велики потенцијал препознаје у партнерству српске и израелске дигиталне заједнице.

Председница владе је навела да захваљујући тешким реформама у последњим годинама, Србија има веома добре економске резултате, да је постигнута макроекономска и фискална консолидација, што нам, како је објаснила, омогућава да се лакше боримо са кризом изазваном пандемијом корона вируса, која је погодила и највеће економије света. Такође, она је истакла да је економска стабилност омогућила и већа улагања у области образовања, иновација, инфраструктуру за стартап компаније и ИТ сектор, које у будућем периоду, види као носиоца домаће економије.

Када је у питању демографска слика, премијерка Брнабић је навела да је одлазак младих људи из земље препознат као водећи проблем, не само Србије, већ и региона, и да је држава предузела низ мера, којим би се младима омогућило да остану да раде и живе у својој земљи. С тим циљем, како је објаснила, покренут је и програм „Тачка повратка“, који омогућава лакши повратак свима онима који желе да се врате у Србији. Она је истакла да ће држава пронаћи механизам да, људима који су се током пандемије вратили у Србију, омогући да остану и започну посао у својој земљи.

Представници делегације Израелског националног одбрамбеног колеџа, који настављају вишедневну посету Србији, оценили су да су да ће из Србије понети драгоцена искуства како начина функционисања државне управе, тако и досадашњим постигнућима државе, пре свега, у области економије и иновација

 

Фото: Влада Србије