Omaž Lidiji Pilipenko

Omaž Lidiji Pilipenko

01/11/2020 Off By BERB
Olivera Živković
Narodno pozorište je 28. oktobra u 20 časova na Velikoj sceni izvelo balet Petra Iliča Čajkovskog “Evgenije Onjegin” u koreografiji velike balerine i koreografa, nedavno preminule Lidije Pilipenko.
Na taj način Narodno pozorište se setilo svoje velike balerine, jedne od najvećih u istoriji srpskog baleta, dame koja je ceo svoj život posvetila ovoj umetnosti.
U sali popunjenoj do poslednjeg mesta, u skladu sa epidemiološkim merama koje su striktno poštovane, izveden je balet “Evgenije Onjegin” za koji je Piipenko uradila libreto, koreografiju i režiju.
Bio je to, ujedno, i njen poslednji balet koji je postavila u Narodnom pozorištu u Beogradu, a premijera je održana 23. decembra 2017. godine.
Predstava je inspirisana istoimenim biserom ruske književnosti, satiričnim remek-delom ranog 19. veka, slavnog Aleksandra Sergejeviča Puškina.
Za taj celovečernji balet u dva čina, prvi put izveden na nekoj srpskoj sceni, gospođa Pilipenko je sa maestrom Đorđem Pavlovićem uradila i izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog, najpoznatijeg ruskog kompozitora poznog romantizma.
Čuveni roman, čiji su glavni junaci mladi aristokrata Onjegin, strastveni mladi pesnik Lenski, šarmantna i simpatična Olga i njena starija sestra Tatjana, slojevita i melanholična osoba, opsednuta romantičnim knjigama… dočaran je pokretom na nov, jedinstven način, adekvatnim koreografskim izrazom.
Lidija Pilipenko nije želela da u libretu osuđuje ljudske nedostatke ili ljudsko prekomerje, već je njena potreba bila da razume i umetničkim jezikom izrazi svu složenost i protivrečnosti koje čine sam život.
Lidija Pilipenko preminula je 3. jula ove godine u Beogradu.
Ceo svoj život posvetila je baletu i Narodnom pozorištu u kome je stvarala, prvo kao balerina, a kasnije kao koreografkinja.
Njana posvećenost baletskoj umetnosti bila je nesvakidašnja, iskrena, maštovita, sa dubokom umetničkom porukom i zato će njeni baleti ostati nezaboravni, a njen doprinos ovoj umetnosti neizbrisiv.
Opelo i ispraćaj za kremaciju održani su 8. jula na Novom groblju u Beogradu.