Михајловићева: ЕПС је наше злато, а не заостала сребрнина коју треба да углачамо

Михајловићева: ЕПС је наше злато, а не заостала сребрнина коју треба да углачамо

01/11/2020 Off By BERB

„За Србију је најважније да буде енергетски безбедна, да грађани Србије имају довољно струје и гаса, да та струја буде квалитетна и стабилна. Мораћемо и да поправимо ситуацију у појединим јавним предузећима, јер то јесте питање наше енергетске безбедности, да убрзамо и ефикасније реализујемо пројекте, да омогућимо да грађани брже добију прикључак на струју, а не да чекају и по седам месеци. То су ствари на које ћу се фокусирати“, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике проф. др Зорана Михајловић.

Она је гостујући у јутарњем програму ТВ Прва рекла да је питање енергетске диверсификације веома важно за Србију, као што је и потписивање вашингтонског споразума био велики изазов.

„Kао што је важна транспортна, тако је важна и енергетска инфраструктура. Србија треба да гради своју инфраструктуру, да се повезује са регионом, да отвара тржиште и користи енергију из више извора, да ни од кога не зависимо. У току је израда студије изводљивости, да видимо како најбоље да искористимо Газиводе, важно је да сви заједно радимо, са међународним партнерима, да сви имају довољно електричне енергије а да нова инвестиција омогући да наши људи раде“, рекла је она.

Потредседница Владе додала је и да је велика одговорност на директорима јавних предузећа и да не сме да се пребацује лоптица, већ да Влада, предузећа и синдикати раде заједно.

„Да ли ће у овом сектору бити проблема, одмах да вам кажем да хоће. Електропривреда је наше злато, а не заостала сребрнина коју треба да углачамо и треба да је добро пласирамо. И у Србијагасу може да се ради много боље, као што је могло и 2012. Грађане занима да Србија буде гасификована и да тај гас буде доброг квалитета. Све компаније су добродошле у Србију, да изградимо гасоводе, да имамо друге добављаче, да водимо рачуна о изворима нафтних деривата и отворимо тржиште. Нема разлога да енергетика, као што смо то учинили са грађевинарством, не буде покретач привредног развоја земље“, истакла је она.

Михајловићева је на питање да ли нова дужност значи деградацију рекла да је некоме најважније на којој је функцији, да она воли да ствара и да гради те да јој је председник Републике испунио жељу, јер је преко 20 година у сектору енергетике који је стратешки важан за Србију.