Isak Deus na srpskoj raskrsnici

Isak Deus na srpskoj raskrsnici

22/10/2020 Off By BERB

Nova knjiga Ivana Radovanovića „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine”, u izdanju izdavačke kuće Albion Books, je predstavljena medijima u četvrtak 22. oktobra u 13 časova u bašti restorana Tika’s, gde je najvećim delom i nastala.

Na promociji su govorili autor Ivan Radovanović i recenzent romana Muharem Bazdulj. Događaju je prisustvovao veliki broj gostiju iz kulturnog, javnog i političkog života, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najavljena kao potraga za rečima, za mišlju, za izuzetnim – ova knjiga će predstavljati obavezno štivo za svakoga ko želi da važne istorijske događaje sagleda iz jednog novog, smislenog, politički nekorektnog, ali pre svega, duhovitog ugla.

„Isak Deus je svedok istorije, usamljeni pustinjak koji se uvek nađe na raskrsnici značajnih događaja i vekova. Za razliku od standardnih istoričara, njegova zapažanja su vanvremenska, potpuno subjektivna  i ljudski grešna. Knjiga počinje Vitgeštajnovim citatom – „Granice mog jezika znače granice mog sveta”, jer Isak Deus predstavlja za mene upravo to – brisanje granica i osvajanje lične slobode, toliko neophodne u ovom vremenu opštih misli i navijačkih parola. I kada priča sa Napoleonom, Edipom ili Davidom, Isak uvek u podsvesti ima najznačajniju osobu u svom životu – svoju babu. A ta baba živi u soliteru na Novom Beogradu i odbija da Bogu pokloni dres Saleta Ilića. Zašto ga je odbila, koji mu je dres na kraju obećala i kakva je tu uloga Grete Tunberg – to će saznati svako ko se pridruži Isaku Deusu u ovoj avanturi” – kaže Radovanović, kome je ovo peta knjiga.

Recenzent knjige, Muharem Bazdulj, između ostalog kaže: „Ko očekuje analizu antičkih mitova, bilo u varijanti prikladnoj za maloljetnike kao kod Vladete Jankovića, bilo na način na koji to radi Frojd, prevariće se. Radovanoviću je nadasve stalo do humora koji ide od suptilnih aluzija do karnevalsko-baroknih preterivanja koji mogu da podsjete i na „Top listu nadrealista”… „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine“ je jedna od onih knjiga koje se čitaju više pita. Suzan Zontag veli da su jedino takve uopšte i vredne čitanja. Ako iskustvo ovog čitaoca ima u tom smislu neku težinu i indikaciju za buduće čitaoce, prvi put se čita brzo, sve po redu, kao roman. A drugi put, i kasnije, može i skoro nasumice, otvoriš knjigu uz početak ili uz kraj ili iz sredine, pa pročitaš dva-tri poglavlja. ”

Dragan Inđić, odgovorni urednik RTS izdavaštva, o knjizi kaže: „Čitaoci ove knjige vratiće danas-i-ovde pomalo izgubljenu veru u reč!”

Knjigu „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine” izdao je Albion Books i može se naći u svim većim knjižarama u Srbiji, a samom Isaku Deusu pitanje možete postaviti na www.isakdeus.rs.

 

O autoru

Ivan Radovanović, rođen je 1961. godine u Beogradu. Bio je novinar i urednik u listovima „Politika”, „Borba”, „Vreme”, „Dnevni telegraf”, „Evropljanin”, osnivač i vlasnik dnevnika „Borba”, kao i urednik informativnog programa BK televizije. Tokom devedesetih izveštavao je o ratnim zbivanjima iz Ljubljane, Sarajeva, Plitivica, Knina, Pakraca, Borovog Sela, Bijeljine, Dubrovnika…

Napisao je do sada pet knjiga: „Ništa”, „Kratka istorija života u mrtvom gradu”, „5. oktobar” (sa Draganom Bujoševićem), „Dubrovnik” i „Isak Deus i njegovi izveštaji iz prašine“.

Živi u Beogradu, oženjen je i ima petoro dece.