Две године рада IPS NBS sistema

Две године рада IPS NBS sistema

22/10/2020 Off By BERB

Народна банка Србије успоставила је на данашњи дан, пре две године, платни систем за инстант плаћања – IPS НБС систем. Да је реч о значајној могућности коју, захваљујући Народној банци Србије, имају грађани и привреда, говори и то да су у моменту почетка рада IPS НБС ови системи били реткост у свету јер их је имао врло мали број земаља. IPS НБС систем започео је са радом месец дана пре паневропског система за инстант плаћања Европске централне банке – Target Instant Payment Settlement (TIPS), док су америчке Федералне резерве тренутно у фази развоја ове врсте система.

IPS НБС систем даје могућност да се плаћања грађана и привреде извршавају током целог дана сваког дана у години, односно у режиму 24/7/365, а сам пренос средстава на рачун примаоца плаћања обавља се у свега неколико секунди након чега прималац тим средствима може слободно располагати.

У систему је од почетка рада 22. октобра 2018. године до данас извршено 27.071.755 инстант плаћања укупне вредности 269.976.560.375,45 динара. Просечно време извршавања трансакција инстант плаћања у систему је око 1,2 секунде. Систем бележи стални раст промета, а 21. септембра 2020. године постигнут је и највећи дневни број плаћања од почетка рада система када је извршено 142.769 плаћања.

Свим корисницима платних услуга банке су у оквиру својих постојећих банкарских апликација за електронско и мобилно банкарство омогућиле да изврше инстант плаћања. Такође, захваљујући једноставном корисничком искуству инстант плаћања се у свега неколико корака могу иницирати у појединим продавницама коришћењем опција „IPS Pokaži“ и „IPS Skeniraj“ у апликацијама за мобилно банкарство. Од фебруара ове године инстант плаћања омогућена су на продајним местима највећег трговинског ланца у земљи Меркатор С, ИДЕА и Рода, на преко 350 продајних и 1.500 наплатних места, захваљујући сарадњи коју је овај ланац успоставио са Банком Поштанска штедионица.

Средином лета прве банке су у своју понуду увеле апликације за прихватање инстант плаћања на мобилним телефонима трговaца, намењене нарочито оним малим трговцима и занатлијама који до сада нису прихватали безготовинска плаћања на својим продајним местима. Реч је о Банци Поштанска штедионица која је у сарадњи са трговинским ланцем Меркатор С омогућила ове апликације за плаћања код доставе производа купљених у wеб продавници овог трговинског ланца, као и Комерцијалној банци која је омогућила инстант плаћања путем мобилне апликације у возилима привредног друштва Пинк такси.

Од јуна месеца омогућена су и инстант плаћања код куповине робе и услуга на интернету. Први интернет трговци који су омогућили инстант плаћања у својим виртуелним продавницама су Лагуна, Вулкан и Техноманија у сарадњи са Banca Intesa и Raiffeisen Bank.

Поред тога, коришћењем опције „IPS Skeniraj“ на једноставан начин могу се платити и месечни рачуни свих највећих издавалаца у земљи, али и бројних јавних комуналних предузећа, скенирањем NBS IPS QR кода који одштампан на тим рачунима, и број тих предузећа ће бити све већи. Народна банка Србије припрема и валидатор и генератор NBS IPS QR кода који ће олакшати сваком привредном субјекту да на својим фактурама креира NBS IPS QR код и тиме поједностави плаћање својим купцима.

Народна банка Србије наставља да у сарадњи са банкама и трговинским ланцима шири прихватну мрежу за инстант плаћања – тиме обезбеђује да се на инстант начин може платити на што више продајних места у нашој земљи, или у свим другим околностима када је кориснику потребна платна услуга – да ту услугу може извршити на инстант начин.

Током наредне године банке ће захваљујући функционалностима IPS НБС система омогућити корисницима мобилног банкарства пренос средстава примаоцу само уз познавање броја мобилног телефона тог примаоца, што ће допринети даљем развоју инстант плаћања у нашој земљи.