Србија почасни гост Пуђијанг иновационог форума

Србија почасни гост Пуђијанг иновационог форума

22/10/2020 Off By BERB

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић учествовала је данас, путем видео-линка, на Пуђијанг Иновационом форуму који се одржава у Шангају, у организацији Министарства науке и технологије НР Кине и Владе града Шангаја.

Пуђијанг Иновациони форум представља један од најзначајнијих скупова глобалних достигнућа у области иновација и технолошког развоја, а на церемонији свечаног отварања, видео порукама су се обратили председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и премијер Народне Републике Кине Ли Кећианг.

Учешће наше земље на овом форуму, представља јединствену прилику да партнерима из Кине, као и целог света, представимо Србију као једну од најперспективнијих инвестиционих дестинација у овом делу Европе, где поред изванредних услова за развој индустрије, постоји велики потенцијал за пословну сарадњу у областима иновација, истраживања и слично.

 Премијерка Брнабић је у свом излагању посебно истакла однос Србије и НР Кине у научно-технолошким иновацијама који осликава једнакост и узајамну корист, са нагласком да је НР Кина наш свеобухватни стратешки партнер и да наша земља жели посебно да развије још ширу сарадњу у облaстима о којима се говори на форуму, како би искористила будуће шансе дигитализације, унапредила повезаност и усавршила своју дигиталну трансформацију.

„Научно-технолошка и иновациона размена између Србије и Кине показује како земље различите величине и економске снаге могу савршено сарађивати на узајамно користан начин, истовремено подржавајући глобалну дигиталну интеграцију и подстичући прекограничну сарадњу. Наша сарадња се овде не завршава. Постоје многа нова и неистражена подручја за даље унапређење наших научних и технолошких веза и сигурна сам да Пуђијанг Иновациони форум створити бројне такве могућности, као и подстаћи бројне пословне и људске контакте“, рекла је премијерка.

НР Кина у својој развојној стратегији велику пажњу усмерава на иновације, науку и технолошки развој, уз велика улагањa у производe и услугe високе технологије, попут вештачке интелигенције, информационих технологија, биотехнологије, роботике, интернета ствари, зелену енергију и возила, као и многе друге.

Премијер НР Кине Ли Кећианг, у свом обраћању истакао је да су научне и технолошке иновације неисцрпна покретачка снага за даљи развој и напредак друштва. Такође, додао је да кинеска влада посвећује oгроман значај овим иновацијама, као и да да су развојне стратегије владе вођене иновацијама, са великим акцентом на промовисању масовног предузетништва, иновација, одрживог економског развоја зарад континуираног побољшања живота грађана.

„НР Кина је постигла велики напредак у развоју науке и технологије. Увек смо одржавали отворен став и посвећеност промовисању међународне научне и технолошке сарадње ради постизања узајамне користи и добитних резултата у научним и технолошким иновацијама“, изјавио је кинески премијер.