Sutra počinje Kondenz – festival savremenog plesa i performansa

Sutra počinje Kondenz – festival savremenog plesa i performansa

22/10/2020 Off By BERB

Trinaesto izdanje Kondenza, festivala savremenog plesa i performansa pod sloganom „Dancing mantras / Mantre plešu” biće otvoreno u petak, 23. oktobra u 20h u Magacinu, kada će biti i izvedena predstava „Nothing can go wrong” Isidore Stanišić i Darje Janošević.

U okviru festivala na programu je šest predstava i performansa, a biće održani i razgovori i predavanja, tribina, projekcija filma i predstavljanje knjige. Festival se održava kombinovano – u fizičkom prostoru i online u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples, i trajaće do 29. oktobra.

Predstava „Nothing can go wrong” Isidore Stanišić i Darje Janošević tematizuje ljudske strahove u kontekstu savremenog društva, kao i potrebu čoveka da se obezbedi u svakom segmentu svog života, što ga vodi ga ka sve većoj autoizolaciji.

Predstava „ЯTUCORA” Marka Milića i Jelene Vuksanović biće izvedena u subotu, 24. oktobra, u stanu na tajnoj lokaciji, za po jednog posetioca u polučasovnim intervalima. Istog dana od 20h u Magacinu na programu je solo plesni performans „Neusamljeno osamljen solo na vezi“ autorke i izvođačice Jelene Alempijević in Novog Sada.

U nedelju, 25. oktobra u Arboretumu Šumarskog fakulteta, u tri termina od 12, 13 i 14h, na programu je predstava „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima” autora i izvođača Vladimira Bjeličića.

U utorak, 27. oktobra u 20 časova u Ateljeu 212 će biti izvedena predstava „Lounli plenet – turistička tura kroz dis(u)topiju” čiji koncept, tekst i izvođenje potpisuju  Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar i Igor Koruga.

Poslednjeg festivalskog dana, u četvrtak 29. oktobra, u 20h u Magacinu na programu je premijerno izvođenje predstave „Finale“ autorke i izvođačice Jane Milenković i saradnika i izvođača/izvođačica Isidore Popović, Đorđa Živanovića Grgura, Miloša Janjića, Alise Oravec, Simonide Žarković i Jovane Stojić.

U okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja biće održani i brojni razgovori i predavanja, tribina, projekcija filma i predstavljanje knjige.

Filozof i teoretičar umetnosti Andrija Filipović održaće online predavanje „Antropocenska ontosonografija: O planetarnom zvučnom okruženju”, Marijana Cvetković, producentkinja i jedna od kustoskinja festivala održaće prevadanje na temu „Kondenz festival: produkcija u obliku otpora”, kao i razgovor o knjizi  „A Live Gathering: Performance and Politics in Contemporary Europe”, koji će voditi zajedno sa kourednicama knjige Anom Vujanović i Liviom Andrea. U sredu, 28. oktobra u 18 časova biće organizovana Čajanka – druženje i razgovor sa saradnicima i publikom.

Film “Dušan Murić: Prakse elementarne nesigurnosti” biće prikazan u ponedeljak, 26. oktobra, u 17h u Ostavinskoj galeriji, a u fokus stavlja delo Dušana Murića, koreografa, performera i zen anarhiste čiji rad i angažovani govor o svetu u kome živimo predstavlja jedinistvenu pojavu na našoj sceni.

Poseban segment festivala čini saradnja sa Institutom Servantes. Program Fiver-Servantes promoviše format plesnog videa koji je veoma malo zastupljen kod nas, ali i ples iz Španije kao najavu saradnje sa španskim umetnicima u narednom periodu. Kratkometražni filmovi iz selekcije „Fiver: Videoples” biće dostupni tokom 96 sati, počev od 27. oktobra u 18h do 31.oktobra. Radovi iz selekcije „Fiver: Tela u karantinu “biće dostupni od 26. oktobra. u 18h do 31. oktobra u 18h. Radovi se mogu videti na linku https://cultura.cervantes.es/belgrado/sr/fiver-2020—festival-internacional-de-cine/136907

Za sve predstave će broj publike će biti ograničen, a obavezna je prijava za dolazak na predstavu na mail adresu [email protected]. Za rad „ЯTUCORA” prijave se obavljaju na broj telefona 063 / 381109.

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Program Kreativna Evropa Evropske unije, a kroz projekte Life Long Burning i Dance On, Pass On, Dream On i mrežu European Dancehouse Network.