Vučić: Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata

Vučić: Verujem da ćemo uspostaviti poverenje Srba i Hrvata

16/10/2020 Off By BERB

Izvor: Tanjug

 

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras, na svečanosti otvaranja kuće bana Josipa Jelačića u Novom Sadu, da je želja Srbije bila da pokaže, na najkonkretniji način, da može da rešava probleme hrvatske zajednice i da pošalje jasnu poruku da su pripadnici hrvatske nacije građani naše zemlje, da su neko ko treba da uživa sva moguća prava i neko čija je Srbija domovina.

 

Vučić:Mali Šengen povezuje Balkan, čuva naše države

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da je srećan zbog ideje o “malom Šengenu”, ocenjujući da je to izuzetna inicijativa koja može da doprinese da Balkan bude bolje mesto za život, kao i da je takvo povezivanje ekonomski i politički važno za opstanak svih malih država i nacija na Balkanu.

“Ne možemo da pobegnemo sa Balkana, neki bi to hteli, ali ja nemam tih ambicija i zato ovo treba da bude bolje mesto za život. Moramo da se povezujemo i radimo zajedno”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Novom Sadu, na pitanje da li je ideja o “malom Šengenu” uteha za one koji neće ući u EU i kakve su njene perspektive imajući u vidu da je postala i deo Vašingtonskog sporazuma.

 

Vučić:Borimo se za život i zdravlje, a ako neko ne razume..

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras, povodom napada na Krizni štab, da nešto nije u redu sa onima koji ne razumeju da su mere tog tela usmerene na borbu za život i zdravlje.

“Ne znam šta je bila tema, ako je tema nošenje maski i to je razlog za Goli otok, onda ne znam šta bi rekli da smo kao u Francuskoj uvodili policijski čas na četiri nedelje ili ono što rade u drugim evropskim zemljama”, kazao je Vučić upitan da prokomentariše napade na Krizni štab posle odluke o novim merama, uz paralele sa Golim otokom.

 

Nije do susreta i protokola,već da građanima bude bolje…

Koliko su Srbija i Hrvatska daleko od povratka političkom dijalogu i kad se mogu očekivati međusobne posete, pitanje je na koje je predsednik Aleksandar Vučić večeras odgovorio da nisu bitne posete same po sebi, već ono što se čini za građane dve zemlje.

Srbiji i Hrvatskoj potrebno je, rekao je novinarima, međusobno uvažavanje, poštovanje, očuvanje mira i suživot, a njegov osnovni motiv za angažman poput ustupanja kuće bana Jelačića hrvatskoj zajednici i večerašnji susret je da omogući da se Hrvati koji žive u Srbiji ne osećaju kao građani drugog reda.

 

Vučić o Zelenoviću: A, tužna priča o Šapcu je završena

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, povodom zahteva Nebojše Zelenovića za ponavljanje izbora u Šapcu, da je ta tužna priča završena i da ne može neko da želi da vlada u malom mestu u kome je izgubio izbore sa 13.000 glasova razlike.

“Ta tužna priča je završena. Oni koji su su imali sve predsednike i zamenike biračkih odbora, kao što ste videli, nisu mogli da promene biračku volju”, kazao je Vučić, odgovarajući na pitanje zašto Zelenović traži da se ponove izbori u Šapcu.

 

Vučić o Đilasovoj izjavi: “tužno unutrašnjepolitičko pitanje”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić demantovao je danas tvrdnje Dragana Ðilasa da je Srbija zadužena 50 milijardi evra i precizirao da je reč o 26 milijardi evra, što je 57 odsto BDP-a, a po čemu je Srbija među najboljim zemljama u Evropi.

Odgovarajući na pitanje novinara u Novom Sadu na zajedničkoj pres konferenciji sa hrvatskim ministrom Gordanom Grlićem Radmanom da prokomentariše tu Ðilasovu izjavu, Vučić je to okarakterisao kao “tužno unutrašnje političko pitanje”, uz opasku da veruje da Ðilas lično nema dugove, pošto je, kaže, mnogo bogat.

 

Vučić:Ni lak, ni prijatan sastanak sa Radmanom,ali…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je večeras da je sa ministrom spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom imao otvoren razgovor, u kojem, uveren je, ni jednom ni drugom nije bilo preterano prijatno, niti suviše lako, ali su, ističe, takvi razgovori uvek najplodotvorniji i najbolji.

“Ako ćete da se tapšete po ramenu i govorite kako je sve lepo, a znate da nije, onda ne mislim da od toga ima velike koristi”, konstatovao je Vučić nakon sastanka u Novom Sadu, po otvaranju spomen doma bana Jelačića, ali je rekao i da neće komentarisati u detalje sve ono što je govorio gost iz Hrvatske.

 

Vučić: Da se približavamo, a ne tražimo razlog za udaljavanje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da ne želi da govori o tome kako je teško biti Srbin u Hrvatskoj, jer o tome stalno priča, te da je dobro da se približavamo, a ne da tražimo bilo koji razlog da se udaljavamo, jer toga ima previše.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako bi ocenio položaj srpske zajednice u Hrvatskoj i brigu koju hrvatske vlasti pokazuju prema brojnim problemima srpske zajednice, a najdrastičniji je da ima sela gde nema ni struje, i da li večerašnji događaj otvaranja kuće „Bana Jelačića“ u Novom Sadu može da utiče da se nešto uradi za Srbe u Hrvatskoj.