БДП – Премијера представе „Читач“

БДП – Премијера представе „Читач“

16/10/2020 Off By BERB

Премијера представе „Читач“, по мотивима романа Бернарда Шлинка, а у режији Бориса Лијешевића, заказана је за 24. октобар од 20 часова на великој сцени „Оливера и Раде Марковић“ БДП-а. Претпремијере ће бити изведене 22. и 23. октобра, а прва реприза 25.10.

Роман немачког књижевника и правника, из 1995. године, анализа је конфликта послератне генерације с Холокаустом и концентрационим логорима, те поставља морална питања о исправности суђења нацистима у послератној Немачкој. Књига је преведена на тридесетдевет језика, а по њој је 2007/08. године снимљен истоимени амерички филм у режији Стивена Далдрија, с Кејт Винслет, која је награђена Оскаром за најбољу главну женску улогу 2009. године. Књига је продата у тиражу од милион примерака у џепном издању у САД, а у неким немачким покрајинама је обавезна школска лектира у гимназијама.

Ово је повратак Лијешевићевим темама: односу одговорности и кривице у колективној и појединачној свести, препознавању суштинског зла у времену, идеологији, друштву, човеку.

„Радња се дешава десет, петнаест и двадесетпет година после Другог светског рата, када су последице још живе, а злочинци су и даље ту, преображени у мирне грађане. Питање је какав став заузети према некоме ко је починио ратни злочин, гледати га искључиво кроз призму греха или у тој особи која је поред тебе потражити и нешто друго.” – рекао је Борис Лијешевић.

Ауторску екипу чине драматург Федор Шили, сценограф Јања Ваљаревић, костимограф Драгана Лађевац, композитор Стефан Ћирић.

У представи играју: Мирјана Карановић, Слободан Бода Нинковић, Јадранка Селец, Милица Зарић, Иван Томић, Марко Грабеж.