Реаговање

Реаговање

16/10/2020 Off By BERB

Министарство културе послало је данас српским редакцијама следеће саопштење поводом изјаве  АНКСС, УЛУС-а и СУЛУВ.

У добро познатом маниру „Држ'те лопова”, који удружења и појединци аутошовинистичке провенијенције веома радо користе, једна параполитичка, а квазикултурна организација и два струковна удружења, оба у статусу репрезентативних, на најбесрамнији начин и вођени патолошким једноумљем покушали су да заменом теза оптуже Министарство културе и информисања за нацизам попут оног из 1937. и охрабривање хулигана за насилничко деловање.

Истина је, наравно, на сасвим другој страни универзума од оне на којој обитавају Асоцијација Независна културна сцена Србије, Удружење ликовних уметника Србије и Савез удружења ликовних уметника Војводине, и она је сваком добронамерном појединцу јасна из јучерашњег саопштења Министарства културе и информисања, у коме је, без икаквих скривених значења, недвосмислено исказана осуда сваког вида насиља над уметничким слободама и угрожавање физичког интегритета аутора и посетилаца на културним догађајима и позвани надлежни органи да одговорне за упад приведу лицу правде.

Уместо што на примитиван начин вређају Министарство и неаргументовано га доводе у везу са најмонструознијом друштвеном појавом двадесетог века, ауторима несрећног реаговања било би целисходније да се, макар делићем своје искошене пажње, посвете питању одговорности уметника за свој стваралачки израз, односно питању где су границе уметничке слободе и шта је то што код појединаца и група може да побуди различита осећања и деловања, од гнушања, осећаја повређености, па све до вербалних осуда различитог степена или чак реакција какве су се десиле на инкриминисаној изложби. Најзад, нека одговоре на питање да ли су карикатуре измасакрираних беба уметност, и каква? Заслужују ли те карикатуре осврт или било какав коментар аутора срамног саопштења АНКСС, УЛУС-а и СУЛУВ-а или не? Да ли би „уметничка слобода” била у питању и да неки „карикатуриста” прикаже њихове идеолошке и политичке покровитеље или далеко било децу, са нпр. секиром у глави?

Реаговање АНКСС, УЛУС-а и СУЛУВ-а је најобичнија идеологизована пасквила, уз лицемерно довођење у исти контекст уметничке слободе, појединачног злочина расистичке групе и убиства недужног дечака, догађаја из ратова на простору бивше СФРЈ и насилничког упада на изложбу са скаредним садржајем, а сублимат свега тога јесте да је Министарство културе и информисања нацистичко, иако када треба од тог истог Министарства да се добију средства за различите намене и пројекте онда нема ни говора о нацизму.

Ако од АНКСС, параполитичке организације склоне аматерском тумачењу историјских догађаја и нисмо очекивали ништа боље, изненађује да су два репрезентативна струковна удружења, која би претежно требало да се баве положајем еснафа, почела да се баве историјом из хобија, уз крајње субјективну селекцију историјских догађаја.

Министарство културе и информисања охрабрује поменута удружења, а нарочито УЛУС да наставе своје иновативне научно-истраживачке радове на тему историје, а нашу посебну подршку добиће у случају да се упусте у истраживање геноцида над српским народом у двадесетом веку и страдања српског народа у БиХ, Хрватској и на КиМ деведесетих година.

На поруку „Срам вас било!”, одговорили бисмо исто мером, али ће такав одговор изостати, с обзиром да је реч о индивидуама које поступају као да немају ни образа ни срама.

 

За Сектор за савремено стваралаштво и креативне индустрије, помоћник министра Ивана Дедић