Узми рачун и победи 2020 – од данас креће слање коверата!

Узми рачун и победи 2020 – од данас креће слање коверата!

15/10/2020 Off By BERB

Влада Републике Србије усвојила је на данашњој седници закључак којим је одређено да сви пунолетни грађани наше земље од 15. октобра могу да шаљу фискалне рачуне и потврде о плаћању картицом (слипове) како би учествовали у новом кругу наградне игре Узми рачун и победи 2020.

Као и претходна два пута, наградна игра организује се у циљу сузбијања сиве економије кроз јачање свести и мотивације грађана да плаћају безготовински и узимају фискалне рачуне приликом сваке куповине, јер једино тада могу да буду сигурни да трговац послује у складу са законом и да плаћа порезе из којих се финансирају здравство, школство и друге јавне услуге, што је у време пандемије важније него икад. Организатор наградне игре је Влада Републике Србије, а подршку пружа Налед.

Критеријуми наградне игре идентични су као и у претходним издањима. Потребно је спаковати у коверту 10 фискалних рачуна или 10 слипова (не смеју се мешати) појединачне вредности од најмање 100 динара, не старијих од 1. септембра 2020. Могу се користити коверте било које боје, величине или облика, докле год стају у поштанско сандуче. Приликом адресирања коверата, на предњој страни потребно је написати УЗМИ РАЧУН И ПОБЕДИ 2020. На полеђини пошиљке обавезно је да се читко упише име и презиме, адреса пребивалишта/боравишта из личног документа, као и контакт телефон. Слање коверата је бесплатно, а о њиховом чувању до формалног почетка наградне игре стара се Пошта Србије.

Позивају се грађани да приликом учествовања у наградној игри воде рачуна о свом здрављу и поштују све епидемиолошке мере, да коверте припреме код куће и да их убаце у најближе поштанско сандуче без задржавања и чекања у реду. Додатни начин да се заштите, али и да дуплирају своје шансе за добитак, је да плаћају безготовински кад год је то могуће јер тако избегавају директан контакт с продавцем и новчаницама.

Детаљна правила наградне игре биће благовремено објављена у средствима јавног информисања и на сајту: www.uzmiracun.rs, у складу са Законом. Прво извлачење очекује се крајем новембра, а одговорне грађане и овог пута очекују веома вредне награде – 60 аутомобила и 12 станова у Београду. И овај пут биће организовано такмичење градова и општина у броју послатих рачуна, а најактивније локалне заједнице поделиће укупан фонд од 180.000 евра за пројекте од јавног значаја по избору грађана.

Организација наградне игре једна је од активности предвиђених Националним програмом за сузбијање сиве економије, а на основу позитивних искустава из претходних година. Према истраживању Наледа, у претходном кругу наградне игре – Узми рачун и победи 2018, учествовало је 41 одсто грађана Србије, директно или преко чланова породице, који су послали више од 107 милиона фискалних рачуна и слипова, минималне процењене вредности од 37,4 милијарди динара. Наградна игра остварила је и позитиван утицај на пореску културу, с обзиром да су грађани упутили 55 одсто више пријава Пореској управи за неиздавање фискалних рачуна у односу на исти период пре наградне игре, док су безготовинска плаћања повећана за 18,8 одсто. Више од трећине грађана истакло је да их је наградна игра подстакла да узимају фискалне рачуне, а 42 одсто да би поново учествовало у таквој акцији.

Најновије информације о наградној игри биће редовно објављиване на сајту: www.uzmiracun.rs, а грађанима је на располагању и контакт центар путем мејла: [email protected] за сва додатна питања и подршку.

 

Пријавите сиву економију!

Током пандемије корона вируса Влада Србије је одговорила и на потребе грађана да на једноставан начин пријаве сиву економију те је у сарадњи с Наледом и Европском банком за обнову и развој (ЕБРД) отворен јединствени Контакт центар републичких инспекција на броју 011/ 6350-322 или путем онлајн формулара на сајту www.inspektor.gov.rs.