Сервис „Подигни динаре“

Сервис „Подигни динаре“

15/10/2020 Off By BERB

Народна банка Србије обавештава грађане да је компанија НИС а.д. Нови Сад од данас за кориснике DinaCard картица увела нову и модерну функционалност која ће корисницима домаће картице олакшати да дођу до готовог новца без одласка до банкомата или шалтера банке. Реч је о сервису „Подигни динаре“ који корисницима омогућава да приликом плаћања на свим бензинским станицама НИС Петрол и Газпром подигну и готов новац, и то у износу до 5.000 динара. На овај начин, захваљујући широко распрострањеној мрежи малопродајних објеката НИС-а, како у градским, тако и у руралним подручјима, посебно корисници Дина картице који живе у срединама у којима је мање развијена мрежа банкомата могу брзо и једноставно да подигну готовину, на најближој НИС Петрол или Газпром бензинској станици. Сервис је омогућен у сарадњи Народне банке Србије, Банке Поштанска штедионица а.д. Београд, највећег издаваоца националне картице, и компаније НИС а.д. Нови Сад, која је прва на српском тржишту препознала значај наведене услуге. У склопу активности Народне банке Србије које имају за циљ смањивање трошкова процесирања трансакција картичних плаћања, услуга подизања готовине уз куповину у DinaCard систему омогућена је без додатних трошкова за све учеснике у тој трансакцији (банке које издају картице, банке које постављају ПОС терминале на продајним местима и трговце), а самим тим и кориснике.

Услуга подизања готовине уз куповину је услуга која корисницима картица омогућава истовремену куповину и подизање готовине. Поред већ наведених користи за власнике Дина картица, ова услуга значајна је и за трговце, јер смањује време потребно за управљање и трошкове управљања готовином, односно смањује се износ готовине у благајни будући да се она, исплатом потрошачу, претвара у новац на рачуну трговца, чиме трговац овај део пазара на рачун. Истовремено, понуда сервиса „Подигни динаре“ увећава конкурентност трговаца јер представља могућност за привлачење додатног броја потрошача у продајни објекат.

Прва трансакција подизања готовине уз куповину обављена је данас на бензинској станици компаније НИС а.д. Нови Сад у Београду. Догађају је присуствовала гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, представници Банке Поштанска штедионица а.д. Београд и компаније НИС а.д. Нови Сад. Том приликом гувернер је истакла да је функционалност плаћања уз подизање готовине у DinaCard систему уведена још у септембру 2017. године, као и да је то само још једна у низу активности које Народна банка Србије претходних година интензивно спроводи у циљу додатног развоја безготовинских плаћања. Подсетила је присутне на Закон о међубанкарским накнадама из 2018. године, усвојен на предлог Народне банке Србије, којим су међубанкарске провизије за картична плаћања снижене на европски ниво. То је, према њеним речима, за собом повукло и снижавање уговорених трговачких провизија за плаћање картицама са 2% пре увођења Закона на 1,6% у року од свега годину дана, док је према најновијим подацима добијеним од банака, просечна наплаћена трговачка провизија у првој половини 2020. године била још нижа и износила 1,19%. Резултат овог закона јесте и ширење прихватне мреже ПОС терминала која је од јуна 2018. године до јуна 2020.  године увећана за чак 20%, односно у овом тренутку у Србији постоји преко 95.000 ПОС терминала. Гувернер је подсетила и да је Народна банка Србије имплементирала Систем за инстант плаћања под називом IPS НБС платни систем, који је пуштен је у рад 22. октобра 2018. године. Народна банка Србије је поносна на чињеницу да је ово један од првих инстант платних система у свету, као и да је уведен месец дана пре паневропског решења за поравнање инстант плаћања – TIPS. Посебно важан део система је инстант плаћање на продајним местима трговаца, а компанија НИС је међу првима препознала предности које систем за инстант плаћања доноси и тренутно, у сарадњи са Народном банком Србије, ради на имплементацији инстант плаћања на својим продајним местима.

Подсетивши присутне да је година за нама упркос изазовима без преседана била успешна са становишта пословања Народне банке Србије, гувернер је истакла да успеси националног картичног система не би били могући без подршке институција и компанија које препознају квалитет, користи и важност домаћих брендова, као што je компанија НИС а.д. Нови Сад. Она је тој компанији захвалила на омогућавању нове услуге за кориснике националне платне картице и на организацији овог догађаја.