Dogovoren nastavak dijaloga

Dogovoren nastavak dijaloga

15/10/2020 Off By BERB

Izvor: Tanjug

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je danas da je u razgovoru sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog, Miroslavom Lajčakom, dogovoren nastavak dijaloga i potvrđena posvećenost Srbije nastavku tog procesa i želji da se dođe do kompromisnog rešenja.

Vučić je istakao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga sa Prištinom kada god Lajčak zakaže sastanak.

 

Plan primene: ZSO i pravni okvir trebalo da budu još 2013…

Predsednik Aleksandar Vučić ukazao je večeras na Plan primene sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kojim je, u prilog argumentaciji Beograda o neophodnosti formiranja Zajednice srpskih opština, bilo predviđeno da sve tačke tog dokumenta, i ZSO, budu ispunjene još tokom 2013. godine.

Implementaciju Briselskog sporazuma će, kako se navodi u pomenutom dokumentu iz 2013., činiti šest glavnih elemenata: prilagođavanje pravnih okvira, asocijacija/zajednica, policija, pravosuđe, lokalni izbori i opšte odredbe.

 

Putin želi u SRB, ali sa 300 žrtava korone ne žuri baš u posetu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da predsednik Rusije Vladimir Putin jedva čeka da dođe u Srbiju i raduje se tome, ali da sa 15.000 obolelih od korone i 300 mrtvih dnevno nije trenutak, niti je video, kaže, da je u bilo koju zemlju otišao u poslednje vreme.

Vučić je rekao da je više puta razgovarao sa predsednikom Rusije i da se čeka njegov odgovor povodom najavljenog dolaska u Beograd 20. oktobra, te istakao da Srbija ima odlične odnose sa Rusijom.

 

Srbija će insistirati na ZSO sa izvršnim ovlašćenjima

Srbija će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Ako je sada teza ”sve u skladu sa ustavom”, što smo onda pregovarali? Moglo bi desetoro Srba da napravi jednu nevladinu organizaciju u skladu sa kosovskim ustavom. Što smo onda vodili pregovore?”, zapitao je predsednik Vučić na pres konferenciji sa evropskim predstavnikom za dijalog, Miroslavom Lajčakom.

 

Dijalog se nastavlja, mora da se ispuni sve što je dogovoreno

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas, nakon sastanka sa presednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da je zaključak njegovih razgovora u Beogradu i Prištini da se proces dijaloga nastavlja i da sve mora da se ispuni što je bilo dogovreno i kako je bilo dogovoreno.

“Ključno pitanje ili princip celog ovog procesa je da ne treba na kraju da postoji nijedno otvoreno ili nerešeno pitanje. Bavimo se pitanjima koja nisu bila do sada u pregovorima i onima koja su bila, ali nisu ispunjena”, rekao je Lajčak na konferenciji za medije.