Dobitnici književne nagrade „Neven“

Dobitnici književne nagrade „Neven“

08/10/2020 Off By BERB

Organizacija Prijatelji dece Srbije dodelila je i ove godine  književnu nagradu „Neven“, koja se dodeljuje za beletristiku za decu i mlade, ilustraciju knjiga za mladje čitaoce i u oblasti popularne nauke.

Po oceni žirija nagrada „Neven“ za beletristiku za decu i mlade pripala je Gordani Maletić za knjigu Lutanja baštenskih patuljaka, a najbolja ilustratorka je Marica Kicušić koja je oslikala knjigu Dobrice Erića Naša gošća godina. Obe knjige izdao je Kreativni centar kome je za 30 godina postojanja pripalo čak  28 Nevena!

Nagradu „Neven“ u oblasti popularne nauke dobila je knjiga „Urnebesna hemija“ Dragane Petrović Kosanović i Andreje Leskovac u izdanju Lagune.

Na ovogodišnji konkurs stiglo je 57 naslova namenjenih deci i mladima iz 13 izdavačkih kuća.

Tradicionalna nagrada Neven, najstarija i najznačajnija nagrada u oblasti kulture za decu, ustanovljena je 1955. godine. Podstiče stvaralaštvo za decu, afirmiše autore i najuspešnija ostvarenja za mlade. Dodeljuje je organizacija Prijatelji dece Srbije u tri kategorije: beletristika, ilustracija knjige ili slikovnice i popularna nauka. Nagradu čine povelja čiji je autor Dušan Petričić i novčani iznos. Dodeljuje se svake godine za izdanja štampana u prethodnoj godini.

Dodelu ovogodišnje književne nagrade Neven podržalo je i Ministarstvo kulture i informisanja, a njena realizacija je moguća zahvaljujući donatorskoj kampanji građana i kompanija Da „Neven“ ne uvene  koja se još odvija na platformi Donacije.rs. Prijatelji nagrade su Skupština grada Beograda, Modna kuća Mona, i Кnjigoveznica Paštrmac.

“Prijatelji dece Srbije” uz nagrade “Neven” dodeljuju i nagradu za najbolju igračku. Ove godine je to igra “Spoji 4” zanatske radnje Step, napravljena od drveta, podsticajna za druženje i razmišljanje.

 „Maslačak“ je nagrada Prijatelja dece Srbije za dobročinstvo deci, ustanovljena 2010.godine. Ove godine je pripala Aleksandri Aleksandrović, iz Novog Sada koja je od svog skromnog džeparca i zarade radio voditelja sašila i poslala stotine zaštitnih maski na najrazličitije adrese, a za decu oštećenog sluha kreirala i masku sa otvorom za usta pokrivenim plastikom, da maska ne ometa njihovo sporazumevanje.

 

Foto: Kreativni centar