Конференција за новинаре проф. др Војислава Шешеља, 1. октобар 2020. године

Конференција за новинаре проф. др Војислава Шешеља, 1. октобар 2020. године

01/10/2020 Off By BERB

Проф. др Војислав Шешељ: Даме и господо, председник Републике Александар Вучић најавио је да ће за који дан да се зна име мандатара и да ће се  ускоро знати састав Владе Србије. Српска радикална странка упозорава председника Републике и владајућу странку да овог пута много озбиљније приђу процесу формирања владе и да нико од министара које смо раније хватали у криминалу и документовали њихов криминал не буде поново члан кабинета. Ви знате о којим министрима је реч.

Има министара који су крали буџетска средства, има министара који су покривали унутар својих министарстава одређене секторе и одређене криминалце који су хапшени, па кад би их пустили да се бране са слободе, организовали им свечани дочек у министарству и тако даље. Зна се, мислим на Зорану Михајловић.

Има министара које смо ухватили да машу лажном факултетском дипломом, а да никакав факултет нису завршили. О томе се мора водити рачуна.

Зна се за поједине министре да су склони сарадњи са западним обавештајним службама, зна се за неке да по своје мишљење иду у стране амбасаде и тако даље.

Овај кабинет који се сад формира мора бити лишен таквих министара.

Ми српски радикали, иако смо најурени из Народне скупштине, нећемо мировати и ако се деси да неко од тих министара опет буде члан владе, ми ћемо ударити из све снаге по њима. Ми се једноставно нећемо помирити са лоповима који краду паре из буџета, који улазе у разне криминалне афере или који су се дочепали лажних факултетских диплома. Наравно, нећемо сада ниједно име да помињемо, иако штампа већ лицитира  именима појединих кандидата. Ми видимо да то још није све до краја рашчишћено, видимо да то што пише у новинама није баш нарочито поуздано, зато нећемо да лицитирамо, али зна се ко више не може бити министар и о томе мора и председник Републике да води рачуна и мандатар, ма ко био мандатар.

Ми ћемо бити  критичка опозиција, критиковаћемо све што није добро, али нећемо бити опозиција Србији, опозиција држави, опозиција своме народу. Ми смо опозиција према грешкама власти, ономе што није добро у власти и пре свега огорчени противници криминалаца у владајућим структурама, а напредњачки режим до сада није показао спремност и способност да потпуно рашчисти са таквим типовима. Доста је криминалаца нашло уточиште у њиховим редовима.

Изволите, имате ли ви неко питање?

Градимир Потић: Господине Шешељ, председник Вучић најављује велике промене у влади. Колико велике промене ви очекујете?

Проф. др Војислав Шешељ: Не знам. Ево, ја само упозоравам да се не деси да се опет неки ноторни лопов нађе у влади, а било их је пет-шест у досадашњем кабинету. Ми смо их прозивали, ми смо документовали, о некима смо и књиге објављивали. Зна се добро ко нема факултетску диплому, ко се лажно представља чак и као доктор наука, а није факултет завршио и тако даље.

Ми нећемо да се мешамо у тај посао. Није наше да одређујемо ко ће бити министар, али наше је да упозоримо ко не би смео да буде министар.

Мирјана Николић: Раније сте стално критиковали господина Лончара. Јесте ли сад задовољни његовим радом или и он пада?

Проф. др Војислав Шешељ: Не, нисмо задовољни његовим радом. Ја сам већ упозоравао, чини ми се и у време ванредног стања, да је ситуација у том министарству била тако лоша да је БИА морала да се ангажује око набавке медицинских средстава да се не би дешавале велике крађе при томе. Дакле, морала је БИА директно да преузме то, јер они који су навикли да краду у мирнодопским условима, поготово су видели шансу у ванредном стању, у ситуацији кад је цела нација била испамећена због једног опасног вируса који је косио људе као снопље. Још није прошла та опасност, још се треба чувати.

Треба да имамо министра здравља који ће имати ауторитет. Дакле, министра здравља који је афирмисани стручњак, за којим нема никаквих прљавих трагова, за којим се не вуку никакве афере и тако даље.

Мирјана Николић: Ако могу још једно питање.

Проф. др Војислав Шешељ: Можете колико год желите.

Мирјана Николић: Јуче су неки медији објавили, критички или већ како, да је ваш сарадник, господин Ђурађ Јакшић, објавио на Твитеру слику ваше куће из Хртковаца и рекао да је то, сад не знам баш да ли цитирам, главни четнички штаб у Србији. Је ли то његова лична објава или је то нека кампања почела?

Проф. др Војислав Шешељ: Није нека кампања, али јесте главни четнички штаб, ту смо ми главни четници увек на окупу, и главни радикалски штаб. А на самој кући пише да је то и седиште Централне отаџбинске управе Српске радикалне странке, седиште нашег окружног одбора за Срем, седиште нашег месног одбора за Хртковце, да је то седиште комитета за моју одбрану пред Хашким трибуналом, а за који дан, кад завршимо регистрацију, биће и седиште фирме „Велика Србија д.о.о”.

Мирјана Николић: Која ће се бавити, чиме?

Проф. др Војислав Шешељ: Која ће наставити да се бави свим овим чиме се и до сада бавила, штампањем књига и другим стварима.

Градимир Потић: Како тумачите изјаву господина Кона о већем броју људи који су преминули у првом кругу кризе око коронавируса и демантије Лончара и Вучића?

Проф. др Војислав Шешељ: Мислим да је „Политика” пре неки дан објавила статистичке податке о броју умрлих у Србији 2019. и 2020. године до августа месеца и види се да је у овим кључним месецима дошло до пораста броја мртвих. Наравно, немогуће је да медицинске институције и централни медицински органи прикупе заиста све податке ко је умро од короне. Многи су могли да умру од својих претходних болести, а да су успут негде навукли и коронавирус, да су били позитивни.

Постоје случајеви да су људи умирали и не тражећи лекарску помоћ, да су се људи разболевали од кашља, од упале плућа, да су покушавали да се лече код куће. Било је таквих случајева по селима, посебно, кажу, у санџачким селима.

Могу да верујем да је било више мртвих него што показују званичне статистике, али не иде ми у памет, не иде ми у главу да је неко намерно желео да смањи број мртвих, јер зашто би то радио? Нама је у интересу да се објави исправна цифра мртвих, оболелих од коронавируса, јер што је цифра већа, то чини народ озбиљнијим у односу према тој опасности и просто тера народ да се више заштити. Најбоље се човек заштити кад сам о себи води рачуна. Наравно, треба да га штити држава, да га штити друштво, медицинске установе, али ако сам човек о себи не води рачуна, брзо страда.

Мирјана Николић: Значи, не верујете да је намерно смањиван  број да би се одржали избори?

Проф. др Војислав Шешељ: Није ми то вероватно да је намерно смањиван  број, али могуће је да је број већи од овога званичног и одмах наводим који су то, по мом мишљењу, разлози. Али ја се тиме нисам конкретно бавио, нисам био укључен у то. Не верујем да би неко баш  вештачки смањивао број умрлих од короне. Знате, то би исувише морбидно било да добијете један резултат па кажете – Хајде смањи цифру. Нису то кликери или дечије играчке, то су ипак људи.

Градимир Потић: У задњих годину дана имамо енормно задуживање „Телекома”, које се попело до практично милијарду и триста милиона евра дуга, а одскора имамо и објаву Народне банке Србије да откупљује обвезнице које је „Телеком” штампао. Како то коментаришете?

Проф. др Војислав Шешељ: Нажалост, ми немамо прави податак о томе. Ево, Народна банка негира да је купила обвезнице у вредности од сто милиона евра. Она тврди да је то много мања цифра, али немамо правих података. А с друге стране, нешто је ново да Народна банка откупљује обвезнице јавних предузећа. „Телеком” је јавно предузеће које је увек профитабилно пословало. Ако је сад дошло у кризу, да видимо који су то подаци који говоре о томе. Ако је „Телеком” откупио одређене фирме, да се види је ли то у националном интересу или није. Могуће је да су неке откупљене у националном интересу. Дакле, требају нам сви подаци о томе да бисмо могли да извлачимо правилне закључке. То што неке опозиционе партије често нападају и без правих аргумената и доказа и што режим некада то олако схвати па уместо одбране аргументима потеже и за политичким дисквалификацијама, ми се држимо пострани од тога.

Желимо да се по сваку цену сачува „Телеком”, да буде здрава фирма. Желимо да је и даље у државним рукама, док се једног дана не би појавили прави услови за приватизацију, али не да се продаје испод цене, него да се постигне нека нормална цена. А мислим да није лоше да се  „Телеком”  шири на подручје Босне и Херцеговине, посебно Републике Српске, Црне Горе, евентуално Македоније.

Градимир Потић: Хвала.

Проф. др Војислав Шешељ: Имате ли још питања? Хвала што сте дошли.