Ministru Vulinu uručena Plaketa za doslednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj i zemljama regiona

Ministru Vulinu uručena Plaketa za doslednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj i zemljama regiona

01/10/2020 Off By BERB

Ministru odbrane Aleksandru Vulinu danas je uručena Plaketa za izuzetan doprinos radu Saveza krajiških udruženja, kao i doslednu borbu za opstanak Srba u Republici Srpskoj i zemljama regiona, u okviru manifestacija “Krajišnici u riječi i slici” i “Petru za Petrovdan”, održanih u Etno parku “Brvnara” u Bačkom Jarku, pod pokroviteljstvom Saveza krajiških udruženja – Novi Sad, Centra za očuvanje kulture i tradicije krajiških Srba i Kulturnog centra “Lukijan Mušicki” – Temerin.

Manifestacija “Petru za Petrovdan”, kojom se čuva sećanje na lik i delo velikog srpskog pisca Petra Kočića, više od dve decenije tradicionalno se održava u Bačkom Jarku, uoči praznika Petrovdana, ali je zbog epidemiološke situacije usled pandemije koronavirusa pomerena za septembar i realizovana zajedno sa manifestacijom “Krajišnici u riječi i slici”. Prema rečima organizatora, cilj obe manifestacije je čuvanje etno nasleđa Srba Krajišnika i začetak projekta obeležavanja 75. godišnjice kolonizacije Krajišnika u panonskom pravcu, kao i projekta proširenja Etno parka “Brvnara” i formiranja Krajiškog kulturnog centra sa ove strane Drine.

– Gde god Srbi da žive oni čuvaju svoju kulturu, svoju tradiciju i naša različitost jeste naša vrlina i naša snaga. Srbi voljom velikih sila, a nekada i svojim kukavičlukom – kukavičlukom prošlih generacija, ne žive u jednoj državi, ali mogu i moraju da budu jedinstven politički narod koji će najvažnije odluke o svojoj naciji i sebi donositi jedinstveno, brinući o čitavom srpskom narodu i vodeći računa da to bude u skladu sa onim što smatra i misli da treba da se uradi – rekao je ministar Vulin nakon manifestacija, dodajući da Beograd i Srbija kao matica, moraju da budu ti koji će okupljati sve Srbe.

Od kako Aleksandar Vučić vodi Srbiju, Srbija ne okreće glavu od Srba koji u njoj ne žive, ističe ministar Vulin, već vodi računa i o Republici Srpskoj i svim Srbima ma gde da žive.

– Prvi put u istoriji našeg naroda doneli smo jedan obavezujuće dokument koji je usvojila Skupština, a to je Strategija nacionalne odbrane u kojem se jasno kaže da je napad na Srbe napad na Srbiju i da je strateška orijentacija Srbije očuvanje Republike Srpske. Srbi moraju da budu jedinstveni. Činjenica da ne žive u istoj državi, ne sme da nas pokoleba. Mi smo jedan narod, moramo da budemo jedinstven politički narod, a sve ostalo će doći samo po sebi – poručuje ministar Vulin.

Osim ministra Vulina, ovogodišnji dobitnici Plakete Saveza krajiških udruženja su i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović.

Goste manifestacija u ime organizatora pozdravili su predsednik Opštine Temerin Mladen Zec i predsednica Saveza krajiških udruženja Ranka Srdić Milić, a u umetničkom delu programa nastupili su solisti Opere Srpskog narodnog pozorišta Marija i Branislav Cvijić, guslar Vitomir Vulin, Ženska pevačka etno grupa “Hram” i pevačica tradicionalnih pesama Olivera Bolta.