Među „čuvarkućama“ i prvi proizvodi tekstilne industrije Srbije

Među „čuvarkućama“ i prvi proizvodi tekstilne industrije Srbije

01/10/2020 Off By BERB

Tekstilna industrija Srbije dobila je prve „čuvarkuće“ u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“ Privredne komore Srbije. Među 111 novih proizvoda kojima je Savet za odlučivanje o pravu na korišćenje kolektivnog žiga „Čuvarkuća“ odobrio ovu potvrdu kvaliteta i domaćeg porekla, nalaze se i proizvodi kompanija „Jaffa“ Crvenka, „Don don“, „Kirka korporejšn“ (Kirka Corporation) i „Farmanova“ (Pharmanova) Beograd, kao i proizvodi kompanija „Delez“ (Delhaize Serbia) i „Merkator S“, nastali u saradnji sa lokalnim proizvođačima.

Najbrojniji kandidati za „Čuvarkuću“, čak 54 proizvoda, kojima je odlukom Saveta u okviru projekta „Stvarano u Srbiji“ dodeljeno pravo na žig pristigli su iz kompanije „Tekstil“ u Jagodini, poznatog domaćeg proizvođača kućnog tekstila, sa višedecenijskom porodičnom tradicijom. Posebnost tih proizvoda, prema rečima Nemanje Jovanovića iz Udruženja za tekstil Privredne komore Srbije, jeste u kvalitetu materijala, načinu proizvodnje i modernom dizajnu. Jagodinska kompanija, osim što podmiruje potrebe domaćeg tržišta, izvozi u zemlje regiona, a partnere ima i u zemljama Evropske unije.

„Pošto je asocijacija na ‘Tekstilove’ proizvode prvenstveno kvalitet i tradicija, žig ‘Čuvarkuća’ je došao kao logična potvrda našeg dugogodišnjeg rada. Još od prve prezentacije akcije ‘Stvarano u Srbiji’ Privredne komore Srbije, bili smo veoma motivisani da sa ponosom obeležimo naše proizvode žigom, posebno jer smo iz industrije gde je sve manje domaćih proizvođača“, kaže Dragan Pavlović, direktor kompanije „Tekstil“.

„Naše kolekcije jastuka, jorgana i tekstilnog programa za bebe izdvajaju se od ostalih proizvoda iz asortimana prvenstveno po načinu proizvodnje, što ih čini najkonkurentnijim kategorijama za proizvod srpskog porekla, pa smo tako za čak 54 proizvoda iz ovih kategorija osvojili žig. Sigurni smo da će ‘Čuvarkuća’ učvrstiti našu poziciju na tržištu kućnog tekstila, samim tim jer stičemo dodatno poverenje kod domaćih i inostranih partnera, prvenstveno potrošača“, istakao je Pavlović i ocenio da je projekat „Stvarano u Srbiji“ još jedna u nizu odličnih motivacija srpskim privrednicima da ostanu na putu dobrog  poslovanja, ali i potrošačima, jer je važno da budu pravilno informisani o proizvodima koje kupuju.

Milana Jević Gledović, potpredsednica pravnih poslova i zaštite resursa u kompaniji „Delez Srbija“ navodi da je Privredna komora Srbije kampanjom na pravi način predstavila i podržala značajnu temu kao što je lokalna proizvodnja. „'Premia’ i ‘Od naše zemlje’, proizvodi koje je kompanija nominovala, dobri su primeri kvalitetnih lokalnih namirnica koje, osim što su prepoznatljive po odličnom ukusu, čuvaju vrednosti tradicije i domaćeg porekla. „Verujemo da će žig dodatno istaknuti njihovu suštinu i da će ih u očima kupaca pozicionirati kao omiljene proizvode koje dolaze iz Srbije“, ukazala je ona.

Miloš Marković, direktor Marketinga i razvoja kompanije „Don don“ kaže da se u toj kompaniji celokupan asortiman hleba i peciva proizvodi isključivo od domaćeg brašna i domaćih sirovina. „Pšenicu koju nabavljamo od poznatih proizvođača meljemo u našem mlinu i time zaokružujemo ceo proces od njive do trpeze. Ovaj pristup omogućava nam da u svakom trenutku možemo da garantujemo za kvalitet naših proizvoda“, kaže Marković. Kako ističe, „Čuvarkuća“ je potvrda da proizvod potiče iz Srbije, a kako „Don Don“ koristi isključivo domaće resurse i sirovine, smatrali smo da treba da se pridružimo akciji i podstaknemo potrošače da kupuju domaće proizvode. „Žig na proizvodima biće još jedna potvrda da tradiciju negujemo uz najviši kvalitet našeg hleba, što je za nas je imperativ. Podržavamo inicijativu očuvanja vrednosti u Srbiji i svojim rezanim hlebovima koji mogu da konkurišu stranim proizvođačima, tradicionalno negujemo prepoznatljiv imidž domaćeg proizvođača“, ističe Marković.

Osim 54 proizvoda kompanije „Tekstil“, šest kompanije „Don Don“ i 20 proizvoda trgovinskog lanca „Delez“, pravo na žig dobila su i četiri proizvoda „Jaffe“ Crvenka, po jedan „Kirke korporejšn“, „Farmanove“ Beograd i 25 proizvoda „Merkatora S“. Savet za odlučivanje o pravu na žig razmatraće predloge tehničkih komisija za nove proizvode za dve sedmice.