Dodatna sredstva za obnovu objekata uništenih u poplavama 2019. godine

Dodatna sredstva za obnovu objekata uništenih u poplavama 2019. godine

01/10/2020 Off By BERB

Vlada Republike Srbije donela je na današnjoj sednici odluku da se, u okviru Državnog programa obnove, opredele dodatna sredstva za infrastrukturu jedinica lokalne samouprave i za objekte javne namene u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite oštećenih ili porušenih u poplavama u junu 2019. godine.

Za obnovu oštećenih i porušenih objekata infrastrukture usled poplave i grada u tom periodu, Vlada je obezbedila dodatna sredstva u iznosu od 120 miliona dinara.

Dodatnih 450 miliona dinara obezbeđeno je za saniranje objekata u javnoj svojini u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Članovi Vlade doneli su odluku o osnivanju Naučno-obrazovnog centra „Pešter“ u Sjenici u kojem će se sprovoditi analitička istraživanja o klimatološkim promenama na Sjeničko-pešterskoj visoravni, kao i njihovom uticaju na razvoj proizvodnje zdrave hrane, kao jednoj od najperspektivnijih privrednih grana i osnove privrednog razvoja tog kraja.

Ovaj centar osniva se kao višefunkcionalna ustanova, u cilju organizacije obrazovnih i naučnih skupova, seminara i okruglih stolova, letnjih škola i kampova, radionica, kolonija iz oblasti klimatologija i zdrave hrane i njihovog uticaja na razvoj turizma.

U cilju organizacije obrazovnih, istraživačkih, stručnih i naučnih delatnosti na polju geologije i turizma, Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju naučno i obrazovno-istraživačkog centra „Milutin Milanković“ u Beloj Crkvi.

Talentovanim učenicima i studentima pružiće se prilika da se suoče sa izazovima koje nemaju prilike da sretnu u običajenom školskom i visokoškolskom obrazovanju i da u izabranom području nauke napreduju i stiču nova znanja, a ujedno razvijaju samostalnost i originalnost u rešavanju problema.

Na sednici je doneta odluka da se sportska nacionalna priznanja dodele rukometašu Nenadu Vučkoviću za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu održanom u Beogradu 2012. godine i Brižitki Molnar za osvojenu bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u odbojci održanom u Japanu 2006. godine.