Олакшати превоз робе из региона ка Европској унији

Олакшати превоз робе из региона ка Европској унији

28/09/2020 Off By BERB

Пословна заједница коју окупљају западнобалканске привредне коморе радиће заједно са експертима Транспортне заједнице на отклањању препрека које ће олакшати превоз робе и смањити време задржавања на друмским и железничким граничним прелазима унутар региона и са Европском унијом.

Tо је договорено на данашњем састанку Марка Чадежа, председника Управног одбора Коморског инвестиционог форума Западног Балкана, и Матеја Закоњшека, директора Сталног секретаријата Транспортне заједнице са седиштем у Београду.

“Зелени коридори” Западног Балкана успостављени су у рекордном року, за само месец дана, а активирањем додатних трака на граници са Мађарском и Хрватском – посебно на Хоргошу и Батровцима – и отварањем мањих прелаза за пролаз празних камиона, на чему инсистирају привредници, значајно би се убрзао проток робе ка Европској унији и смањили трошкови транспорта, рекао је Марко Чадеж.

Боља организација и подизање капацитета на граничним прелазима, и по Матеју Закоњшеку, допринела би олакшању трговине региона са ЕУ и бољој искоришћености потенцијала железничког и других видова саобраћаја, за шта се залаже и Транспортна заједница у комуникацији са институцијама у Бриселу. Закоњшек је посебно истакао значај ангажовања и подршку приватног сектора у реализацији ових циљева.

Представници Коморског инвестиционог форума и Транспортне заједнице договорили су организацију заједничких радионица на којима ће привредници из сектора транспорта и логистике изнети конкретне предлоге за побољшања која су могућа у што краћем времену, али и заједничке активности на средњи и дужи рок. Један од таквих пројеката могао би да буде успостављање електронске платформе ради ефикасније размене информација битних за друмски теретни превоз робе кроз шест западнобалканских економија и из региона ка ЕУ.