Obeležen Dan ABH službe

Obeležen Dan ABH službe

28/09/2020 Off By BERB

Pripadnici Centra ABHO i 246. bataljona ABHO obeležili su u kruševačkoj kasarni „Car Lazar“ 28. septembar – Dan atomsko-biloško-hemijske službe Vojske Srbije.

Obeležavanje Dana počelo je odavanjem pošte poginulim pilotima Ratnog vazduhoplovstva i PVO i preminulim pripadnicima ABH službe.

Komandant Centra ABHO pukovnik Sibin Dinčić pozdravio je goste i istakao da je protekli jednogodišnji period karakterisalo, uglavnom, sprečavanje širenja virusne infekcije Kovid-19. On je rekao i da su od proglašenja vanrednog stanja u Srbiji pripadnici Centra i 246. bataljona ABHO neprekidno bili angažovani na biološkoj dezinfekciji objekata Vojske Srbije, objekata i ustanova u gradovima i opštinama, privremenih smeštajnih centara i bolnica i kovid bolnica, komunikacija i javnih površina širom Srbije.

Povodom Dana ABH službe najuspešnijim pripadnicima Centra ABHO i 246. bataljona ABHO uručene su nagrade.

Dan ABH službe obeležava se u znak sećanja na 28. septembar 1932. godine, kada je na osnovu Uredbe ministra vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije u Kruševcu počelo formiranje prve jedinice protivhemijske zaštite – Barutanskog bataljona.

 

Foto: Ministrastvo odbrane