ALEKSANDAR VUČIĆ NA DEONICI PRUGE OD BEOGRADA DO ČORTANOVACA: Predsednik zadovoljan jer se vidi da epidemija slabi

ALEKSANDAR VUČIĆ NA DEONICI PRUGE OD BEOGRADA DO ČORTANOVACA: Predsednik zadovoljan jer se vidi da epidemija slabi

21/04/2020 Off By BERB

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete radovima na izgradnji deonice brze pruge od Beograda kod Čortanovaca izjavio novinarima da su mere protiv epidemije ublažene, jer se vidi da epidemija slabi, iako imamo 300 novih slučajeva, uglavnom sa blažim simptomima, jer imamo sve veći broj testiranih.


– Moramo da budemo oprezni, da nastavimo sa testiranjem stanovništva, kako bi izbegli situaciju iz Singapura, rekao je Vučić naglasivši da je situacija u Novom Sadu najbolja od svih velikih gradova u Srbiji.

Vučić je naglasio da je važna stvar da imamo manji broj ljudi na respiratoru i da imamo sve manji procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih.

On je naglasio da je Srbija počela i serijsku proizvodnju maski, a u apoteke je danas dopremljeno četiri miliona maski i rukavica.

Takođe je istaknuto da je u Srbiji počela i proizvodnja leka hlorokin, a cilj je prema rečima Vučića da Srbija proizvodi sve što je potrebno za eventualni novi talas korona virusa ili neku novu epidemiju.

Predsednik je najavio je da će se za godinu i pet meseci, odnosno u oktobru naredne godine, od Beograda do Novog Sada brzom prugom koja se gradi, stizati za 25 minuta vozovima koji će ići gotovo 200 kilometara na sat.

“Ovaj deo pruge od Stare Pazove do Novog Sada plaćamo 580 miliona dolara, deonica od Beograda do Novog Sada koštaće 850 miliona dolara, a još 1,2 milijarde dolara koštaće brza pruga od Novog Sada do Subotice”, rekao je Vučić kod Čortanovaca na gradilištu pruge Beograd-Budimpešta.

Tunel “Čortanovci” je dugačak 1,1 kilometar, a tri kilometara vijadukt koji će, po rečima Vučića, “možda biti čak i lepši od mosta Vrla na južnom kraku Koridora 10”.

Vučić je kazao da je njegova ideja da se brza pruga gradi ne samo od Beograda do granice sa Mađarskom, već i od Beograda do Niša.

Zahvalio se ruskoj kompaniji “RŽD internešenel” na “posvećenom radu” na izgradnji pruge i najavio da će u subotu ili ponedeljak zahvaliti i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, kada bude primao ruske stručnjake, lekare koji su u Srbiju došli kako bi pomogli tokom pandemije.

Naglasio je da se Srbija “nije odrekla nijednog od velikih i važnih infrastrukturnih projekata” i da mu se “čini da smo uspeli da sačuvamo novac za to”.

“Teško je posle svega što se u svetu dešava, predviđati šta će ekonomija da nam donese, a i nakon jučerašnje cene američke sirove nafte koja je išla do minus 37 dolara za barel”, rekao je.

Vučić je rekao da su gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i on pogrešno najavili da će dve velike multinacionalne kompanije doći u Novi Sad i zaposle hiljade ljudi.

“I ja sam to verovatno rekao negde. Obojica smo pogrešili, ali uveren sam da uskori sledi najava jedne od najvećih investicija koje smo imali u Srbiji i biće verovatno vezana za Novi Sad”.♦