“Albansko-američka građanska liga” Trampu: Uklonite ambasadora Grenela!

“Albansko-američka građanska liga” Trampu: Uklonite ambasadora Grenela!

21/04/2020 Off By BERB

Prištinska Koha piše da je Udruženje “Albansko-američka građanska liga” pozvalo predsednika SAD Donalda Trampa da ukloni ambasadora Ričarda Grenela sa funkcije specijalnog izaslanika za dijalog između Кosova i Srbije. List dodaje da je Liga zabrinuta zbog “pada demokratski izabrane vlade Aljbina Kurtija”.


U otvorenom pismu se navodi da je pristup Trampove administracije “u osnovi pogrešan i prema tome suđeno je da propadne”.

“Verujemo da je pristup Trampove administracije u sukobu između Кosova i Srbije u osnovi pogrešan i zato osuđen na neuspeh. Pošto je ambasador Grenel izgubio kredibilitet nepristrasnog posrednika, Građanska liga poziva predsednika Trampa da ukloni ambasadora Grenela sa dužnosti specijalnog izaslanika za dijalog između Кosova i Srbije”, navodi se u pismu.

Liga se osvrnula na dosadašnji tok dijaloga i na “tajni sporazum“ o razmeni teritorija, zatim na situaciju na Кosovu, na burnu političku scenu i doprinos koji je dala pitanju Кosova uz stalno lobiranje u Sjedinjenim Državama.

“Mi, članovi Odbora Albansko-američke građanske lige, veoma smo zabrinuti zbog opasne situacije na Kosovu posle pada demokratski izabrane vlade premijera Aljbina Кurtija.

Pad je rezultat neviđenog poteza koji je orkestriralo nekoliko pripadnika kosovske političke elite posvećene unapređenju svojih ličnih interesa, u koordinaciji sa specijalnim izaslanikom predsednika Trampa za mirovne pregovore Srbije i Кosova, ambasadorom Ričardom Grenelom”, apostrofira se u pismu.

Dodaje se da su uvek lobirali da američka vlada koordinira s Evropskom unijom kako bi se u potpunosti uključila u pronalaženje pravednog i trajnog rešenja sukoba na Кosovu i Srbiji.

“Na našu žalost, ambasador Grenel je zloupotrebio taj proces tražeći lako i brzo rešenje”, ocenjuje Liga.

Albansko-američka građanska liga poziva političare koji su, prema njenim rečima, do sada teško oštetili Кosovo, da razumeju i prihvate stvarnost koju su izbori održani 6. oktobra.

“Nadamo se da će oni političari koji su već drastično oštetili Кosovo shvatiti da su otišli ​​predaleko. Njihova tvrdnja da su proamerički je smešna, jer sve što su radili na Кosovu skoro 20 godina bilo je antiameričko i anti-albansko. Nadamo se takođe da će novi lideri Кosova, Aljbin Кurti, Vjosa Osmani i drugi poput njih razumeti njihovu istorijsku ulogu u izvlačenju Кosova iz ove grozne situacije”, navedeno je u pismu.♦