KORONA VIRUS: Za poslednja 24 časa zabeleženo još 372 slučaja zaraze

KORONA VIRUS: Za poslednja 24 časa zabeleženo još 372 slučaja zaraze

17/04/2020 Off By BERB

 

U Srbiji je za poslednja 24 časa zabeleženo još 372 slučaja zaraze korona virusom, a u istom periodu preminulo je još 7 osoba.

Ukupno zaraženih, tako, sada je 5.690, a preminulih 110 od početka epidemije korona virusa u Srbiji.

Za poslednja 24 časa, odnosno od poslednjeg preseka, u Srbiji je testirano 3.094 lica, 122 osobe su na respiratorima, a do sada je izlečeno 534 osoba, najnovoji su podaci Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa.

Što se tiče zdravstvenih radnika, testirano 6567 njih, pozitivno je 616, a čeka se na rezultat 954 zdravstvenih.
Ozbiljno planirati popuštanje mera

Što se tiče popuštanja mera, dr Predrag Kon kaže da svakako nema dileme da će to toga doći, da će se “kako vreme odmiče polako popuštati”.

– Svakako da nema dileme da će se promeniti. Imamo vanredno stanje. Skidanje i popuštanje mera u vreme vanrednog stanja je drugo od odjavljivanja epidemije. To će se desiti kad se bude desilo. Za vreme leta imamo plan testiranja populacije. Dotle će stići novi podaci o samom virusu i biće mnogo više poznato o njegovom potencijalu. Mi smatramo da je testiranje prerano otpočeti odmah, za to treba sačekati kraj epidemije. Mere će trajati, ne u ovoj meri, a o tome će se ozbiljno planirati u budućnosti – kazao je Kon.

Kon je istakao da mere ne treba vezivati samo za vanredno stanje, jer će i posle povlačenja vanrednog stanja neke mere ostati u skladu sa Zakonom o proglašenju epidemija od posebnog značaja.

– Povlačenje vanrednog stanja ne znači i odjavu epidemije, jer će se epidemija odjaviti onda kada se za to steknu uslovi i kada bude došlo do pada novozaraženih – objasnio je Kon.

– „Govorimo o broju inficiranih. Imamo različitu metodologiju testiranja. Jasno je da mi proširujemo testiranje, i tražićemo i one sa najblažim simptimima. Nismo u mogućnosti da pratimo kako koja zemlja i koji metod koristi – objasnio je on.

Kon je podvukao da poređenja nemaju smisla, jer se zbog drugih podataka koji se koriste automatski dobijaju drugi rezultati.

Jedino što, prema njegovim rečima, može da se upoređuje je broj umrlih na 100.000 stanovnika, to jest mortalitet, a sve ostalo je neuporedivo, jer se neprekidno menja.
Pozitivno 616 zdravstvenih radnika

Što se tiče zdravstvenih radnika, testirano je 6.567 njih, pozitivno je 616, a čeka se na rezultat za još 954.♦